Ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων έχει μπει σε νέες περιπέτειες μετά το νόμο του υπουργείου Ενέργειας που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο που έθετε διαχωρισμούς ανάμεσα σε νέες και παλιές ενεργειακές κοινότητες. Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος νόμος ορίζει πως νέες αιτήσεις για τις ενεργειακές κοινότητες με το νόμο του 4513 του 2018 μπορούν να γίνουν μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο. Πολλές λεπτομέρειες του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου αναμένεται να αποσαφηνιστούν με την έκδοση υπουργικής απόφασης.
Όμως πέρα από τα ερωτήματα ως προς την πρόσφατη ρύθμιση μέλη ενεργειακών κοινοτήτων θέτουν ερωτήματα και ως προς τις διαδικασίες αδειοδότησης του ΔΕΔΔΗΕ. Όπως αναφέρουν μέλη ενεργειακών κοινοτήτων στο iEnergeia.gr ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει λάβει τα χαρακτηριστικά των ενεργειακών κοινοτήτων. Θα έπρεπε να υπάρχει όπως αναφέρουν διαφορετικός τρόπος αντιμετώπισης και να καταλάβει ότι δεν απευθύνεται σε ιδιωτικές εταιρίες, αλλά ομάδες πολιτών. Μάλιστα προτείνουν να δημιουργηθεί ένα ειδικό τμήμα που να εξυπηρετεί τη διαδικασία αδειοδότησης.
Καταγγελίες για καθυστερήσεις από παρόχους να συμψηφίζουν την παραγόμενη ενέργεια
Παράλληλα, μέλη ενεργειακών κοινοτήτων καταγγέλλουν πως υπάρχουν πάροχοι ενέργειας που καθυστερούν να προχωρήσουν στον συμψηφισμό της παραγόμενης με την καταναλισκόμενη ενέργεια. Κάθε ενεργειακή κοινότητα αφού κατασκευάσει το έργο ΑΠΕ για παράδειγμα ένα φωτοβολταϊκό μετά υπογράφει μια σύμβαση συμψηφισμού με έναν πάροχο ενέργειας, ο οποίος θα πρέπει να προχωρά στην αφαίρεση από κάθε μέλος ενεργειακής κοινότητας της καταναλισκόμενης ενέργειας, αφού υπολογίσει το μερίδιο που έχει το μέλος στην ενεργειακή κοινότητα.
Πρόσφατα, με κοινή πρωτοβουλία της συνεταιριστικής οργάνωσης Electra Energy, και της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενεργειακών Συνεταιρισμών (REScoop.eu) εκδόθηκε μια διακήρυξη - έκκληση προς ΟΤΑ, να στηρίξουν πρακτικές ενεργειακής κοινωνικής πολιτικής. Μεταξύ άλλων στην διακήρυξη επισημαίνεται πως οι ενεργειακές κοινότητες «συμβάλλουν στην εξοικονόμηση πόρων. Χάρη στην ιδιοκατανάλωση της παραγωγής από τους ΟΤΑ μειώνονται οι ενεργειακοί λογαριασμοί, απελευθερώνοντας κεφάλαια για έργα κοινωνικής πολιτικής, προσαρμογής και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής ή άλλες ανάγκες των φορέων». Να σημειωθεί πως το Πανεπιστήμιο Delft σε έρευνα που πραγματοποίησε κατέληξε πως μέχρι το 2050 το 50% των Ευρωπαίων πολιτών μπορεί να παράγουν τη δική τους ενέργεια.