Ο κόσμος θα μπορούσε να ανακόψει την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας εάν μια τεράστια αύξηση της ικανότητας καθαρής ενέργειας μειώσει τη ζήτηση ορυκτών καυσίμων κατά 25% έως το 2030, δήλωσε την Τρίτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) σε μια επικαιροποιημένη έκδοση της έκθεσης Net Zero Roadmap από το 2021.
Η αρχική έκθεση επικρίθηκε από μεγάλους παραγωγούς και εξαγωγείς ορυκτών καυσίμων επειδή υπονοούσε ότι στην πορεία του ΔΟΕ προς καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, ο κόσμος δεν θα χρειαζόταν νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου πέραν εκείνων που έχουν εγκριθεί από το 2021.
Δύο χρόνια μετά την πρώτη έκθεση, η νέα έκδοση του χάρτη πορείας για τον καθαρό μηδενισμό αναφέρει ότι ο δρόμος για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου έχει στενέψει, αλλά το κύμα της ανάπτυξης καθαρής ενέργειας τον κρατάει ανοιχτό, δήλωσε ο ΔΟΕ.
Μαζί με την «εξαιρετική ανάπτυξη ορισμένων τεχνολογιών καθαρής ενέργειας» - όπως η ηλιακή ισχύς και οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων - ο ΔΟΕ σημείωσε ότι από το 2021 ο κόσμος έχει επίσης δει «αυξημένες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα και πεισματικά υψηλές εκπομπές».
Στο επικαιροποιημένο καθαρό μηδενικό σενάριο, ο ΔΟΕ αναμένει ότι η εκτίναξη της δυναμικότητας καθαρής ενέργειας θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση ορυκτών καυσίμων κατά 25% έως το 2030, μειώνοντας τις εκπομπές κατά 35% σε σύγκριση με το ιστορικό υψηλό του 2022. Το σενάριο του ΔΟΕ προβλέπει επίσης μείωση της ζήτησης ορυκτών καυσίμων κατά 80% έως το 2050.
«Ως αποτέλεσμα, δεν απαιτούνται νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου με μεγάλη χρονική καθυστέρηση. Ούτε νέα ανθρακωρυχεία, επεκτάσεις ορυχείων ή νέες αμιγείς μονάδες άνθρακα», ανέφερε ο οργανισμός, αλλά σημείωσε ότι «απαιτούνται συνεχείς επενδύσεις σε ορισμένα υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου και φυσικού αερίου και σε ήδη εγκεκριμένα έργα».
Ο ΔΟΕ προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η επέκταση της καθαρής ενέργειας πρέπει να συμβαδίζει με οποιαδήποτε πτώση των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα για να αποφευχθούν αιχμές στις τιμές.
«Παρατεταμένα υψηλές τιμές θα προέκυπταν εάν η μείωση των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα στο σενάριο αυτό προηγούνταν της επέκτασης της καθαρής ενέργειας και της δράσης για τη μείωση της συνολικής ενεργειακής ζήτησης που επίσης προβλέπονται στο σενάριο αυτό», ανέφερε.
Η ενεργειακή μετάβαση μπορεί να μην είναι ομαλή, προειδοποίησε επίσης ο ΔΟΕ.
«Το σενάριο NZE διαγράφει μια ομαλή διαδικασία αλλαγής, αλλά αυτό απέχει πολύ από το να είναι εγγυημένο στην πράξη», σημείωσε ο οργανισμός.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ΔΟΕ δέχθηκε μομφή από τον ΟΠΕΚ επειδή υποστήριξε ότι η ζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου θα κορυφωθεί αυτή τη δεκαετία και ότι έκανε λόγο για την «αρχή του τέλους των ορυκτών καυσίμων».