Μεταξύ αυτών ο Green Aegean Interconnector και η διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ, εμβληματικά έργα που θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε διαμετακομιστικό κέντρο ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας από την Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή προς την Κεντρική Ευρώπη.
Η προώθηση των διεθνών διασυνδέσεων αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τον ΑΔΜΗΕ και στην κατεύθυνση αυτή προωθεί τον την ηλεκτρική διασύνδεση που θα μπορεί να μεταφέρει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια ως τη Γερμανία. Ο Green Aegean Interconnector έχει και την πολιτική στήριξη της κυβέρνησης, καθώς αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο των συνομιλιών που θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Γερμανία εντός του μήνα.
Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη πυκνές συζητήσεις με την Κομισιόν για την προετοιμασία του αιτήματος χρηματοδότησης του Green Aegean Interconnector, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης συνομιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο του συνεδρίου του «Κύκλου Ιδεών».
Ο Green Aegean Interconnector είναι ένας διάδρομος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα προς την Βόρεια Ευρώπη και ειδικά τη Γερμανία, η οποία αναζητεί σταθερή και χαμηλού κόστους ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες της βιομηχανίας της και όπως φαίνεται τα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Βόρειας Θάλασσας δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.
Μάλιστα όπως τόνισε ο κ. Μανουσάκης το ρεύμα που θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα μπορεί να είναι ανταγωνιστικό ακόμη και πριν την κατασκευή των υπεράκτιων αιολικών που προγραμματίζεται να εγκατασταθούν στη χώρα.
Το έργο ενισχύει τις εξαγωγικές δυνατότητες της χώρας αλλά και το βαθμό εκμετάλλευσης του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς η παραγόμενη ενέργεια που δεν μπορεί να απορροφηθεί από το ελληνικό σύστημα (π.χ. σε περιόδους έντονης ηλιοφάνειας και ισχυρών ανέμων) θα είναι διαθέσιμη για εξαγωγή αντί να απορρίπτεται. Αποκτά επίσης μεγαλύτερο ενδιαφέρον εφόσον συνδυαστεί με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου μέσω της οποίας προσδοκάται επιπλέον "πράσινη" ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές.
Πέραν όμως αυτού, όπως είναι ήδη γνωστό, ο ΑΔΜΗΕ ανέλαβε πρόσφατα την ευθύνη διαχείρισης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης -Κύπρου – Ισραήλ δηλαδή του Eurasia Interconnector. Μάλιστα έχει ήδη προχωρήσει σε κατ΄ αρχήν συμφωνία με το ισραηλινό fund Aluma για να συμμετάσχει και να χρηματοδοτήσει το έργο. Εξάλλου ο ΑΔΜΗΕ έχει συμφωνήσει ήδη με το Aluma για την τοποθέτηση και οπτικής ίνας παράλληλα με το καλώδιο και μάλιστα έχει ληφθεί ήδη η σχετική επενδυτική απόφαση. Πρόκειται για μια επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων και η οπτική ίνα πέραν των υπηρεσιών λειτουργίας του καλωδίου που θα προσφέρει θα αποτελέσει και τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση του Ισραήλ με την Κύπρο και την Κρήτη.
Όπως εξήγησε ο κ. Μανουσάκης το Ισραήλ αντιμετωπίζει ζήτημα ενεργειακής επάρκειας και όλα δείχνουν ότι η συγκριμένη ηλεκτρική διασύνδεση θα προχωρήσει, ανεξαρτήτως των όσων συμβαίνουνστην περιοχή. Πρόσθεσε δε ότι η ΕΕ θέλει πάση θυσία να προχωρήσει το έργο επικαλούμενος τόσο τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ότι θα το χρηματοδοτήσει τη διασύνδεση όσο και την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμετάσχει. Τέλος στο πλαίσιο της προώθησης των διασυνδέσεων με την Ευρώπη προχωρούν οι συνομιλίες του ΑΔΜΗΕ με τον Ιταλό διαχειριστή TERNA για τη δημιουργία κοινής εταιρίας (SPV) που θα αναλάβει την προώθηση του δεύτερου καλωδίου Ελλάδας Ιταλίας.