Με τη συμμετοχή μεγάλων εταιρειών που είναι αποφασισμένες να επενδύσουν στην Ελλάδα διεξήχθη χθες το συνέδριο του ΔΕΣΦΑ, με τίτλο «Δίκτυo Υδρογόνου: Μετατρέποντας το Όραμα σε Δράση». Το υδρογόνο θα έχει κομβικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος και στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αγοράς υδρογόνου, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στις δυνατότητες της Ελλάδας να αναδειχθεί σε κόμβο μεταφοράς και πύλη διέλευσης υδρογόνου για την Ευρώπη. Στόχος είναι όπως ανέφερε στέλεχος του διαχειριστή στο ιEnergeia.gr σε λίγα χρόνια από την Ελλάδα να μεταφέρονται και ανανεώσιμα αέρια στον βορρά. Στο πλαίσιο αυτό μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται να πάρει την τελική έγκριση το έργο «Dedicated H2 Pipeline», που ανήκει στην κατηγορία των Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCI). Το έργο όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν θα αποτελέσει βασικό μέρος του «διαδρόμου Ε» ο οποίος θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες για παραγωγή αιολικής και φωτοβολταϊκής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή και που συνδέεται με την παραγωγή υδρογόνου. Στόχος η προμήθεια των αγορών της Κεντρικής Ευρώπης όπου η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί έως το 2030.
Στη χθεσινή εκδήλωση από τους ομιλητές έγινε αναφορά στο εθνικό πλαίσιο υδρογόνου και στον οδικό χάρτη για την απανθρακοποίηση, αλλά και στους ενισχυμένους στόχους υδρογόνου που περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος της χώρας μας, που βρίσκεται πλέον στις Βρυξέλλες. Εκπρόσωποι κορυφαίων εταιρειών από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσίασαν τα εν εξελίξει έργα υδρογόνου , καθώς και τις προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής αλυσίδας αξίας υδρογόνου. Μεταξύ άλλων έγινε αναφορά στο αναξιοποίητο δυναμικό της Ελλάδας το οποίο υποδηλώνει ότι υπάρχει σημαντική ευκαιρία στην αγορά στον τομέα του υδρογόνου στη χώρα.
Η Maria Rita Galli, CEO του ΔΕΣΦΑ, υπογράμμισε πως «το υδρογόνο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της χώρας μας για απεξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και να συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Χρειαζόμαστε μία ρεαλιστική και σύγχρονη στρατηγική για το υδρογόνο ούτως ώστε να προχωρήσουμε από το όραμα στην υλοποίηση και να προωθήσουμε την αλυσίδα αξίας του υδρογόνου στην Ελλάδα. Ως διαχειριστής του δικτύου αερίου, έχουμε δεσμευτεί να διευκολύνουμε και να ενισχύουμε τη συντονισμένη προσπάθεια που απαιτείται για την προώθηση μιας βιώσιμης οικονομίας υδρογόνου στην Ευρώπη και την Ελλάδα».
Ο κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας & Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να φανταστούμε ένα πράσινο μέλλον χωρίς υδρογόνο. Αυτός είναι ο λόγος που προχωράμε στην προετοιμασία της εθνικής στρατηγικής για το υδρογόνο, η οποία θα είναι έτοιμη στις αρχές του 2024. «Η Ελληνική Πολιτεία θα προωθήσει την ανάπτυξη των έργων Green H2 και χαίρομαι που ο ΔΕΣΦΑ είναι πρωτοπόρος στα έργα που είναι μεγάλης σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση».