Νέες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις για υδρογονάνθρακες και υπεράκτια πάρκα ΑΠΕ

Νέες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις για υδρογονάνθρακες και υπεράκτια πάρκα ΑΠΕ
Τετάρτη, 20/12/2023 - 06:26

Η υπουργική απόφαση αποσκοπεί μεταξύ άλλων στον έλεγχο των επιπέδων παλμικού θορύβου ώστε να μην επηρεάζουν δυσμενώς το θαλάσσιο περιβάλλον.

Ειδικές περιβαλλοντικές προϋποθέσεις για την υποθαλάσσια έρευνα υδρογονανθράκων, αλλά και για τα υπεράκτια αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα θέτει το σχέδιο υπουργικής απόφασης του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη επίτευξη ή τη διατήρηση της καλής περιβαλλοντικής κατάστασης στα θαλάσσια ύδατα που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 31 Ιανουαρίου 2024.

Η υπουργική απόφαση αποσκοπεί μεταξύ άλλων στον έλεγχο των επιπέδων παλμικού θορύβου ώστε να μην επηρεάζουν δυσμενώς το θαλάσσιο περιβάλλον και στον έλεγχο των επιπέδων συνεχούς θορύβου χαμηλών συχνοτήτων ώστε να μην επηρεάζουν δυσμενώς το θαλάσσιο περιβάλλον.

Στη βάση αυτή προτείνονται τα εξής μέτρα:

Η ανάπτυξη κανονιστικού πλαισίου που θα θεσπίζει τα επιτρεπόμενα όρια του υποθαλάσσιου θορύβου αναφορικά με την ανάπτυξη και αδειοδότηση εγκαταστάσεων υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (π.χ. αιολικά/ φωτοβολταϊκά πάρκα κ.λ.π), καθώς και των διαδικασιών και των καθεστώτων ελέγχου τους.

  • Η θέσπιση κανονισμών για την μείωση του υποθαλάσσιου θορύβου κατά την έρευνα υδρογονανθράκων.
  • Η θέσπιση κανονισμών για την μείωση του υποθαλάσσιου θορύβου από την ναυσιπλοΐα σε συνεργασία με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (Ι.Μ.Ο)
  • Η θέσπιση εθνικού συστήματος παρακολούθησης υποθαλάσσιου θορύβου με έμφαση σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές.
  • Η δημιουργία ενός θαλάσσιου αρχείου θορύβου για την καταγραφή δραστηριοτήτων που προκαλούν θόρυβο στο χώρο και στο χρόνο.
  • Η συνεργασία των συναρμόδιων φορέων (Υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ), Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε), Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας ΙΝ.ΑΛ.Ε.) με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με σκοπό σχετικές εσωτερικές δράσεις του τελευταίου για τη μείωση κατά το δυνατόν των αρνητικών επιπτώσεων των δραστηριοτήτων άμυνας σε ευάλωτες/απειλούμενες ομάδες θαλάσσιων οργανισμών.
  • Η ανάπτυξη διατομεακής συνεργασίας μεταξύ συναρμόδιων υπουργείων και φορέων, όπως αναφέρονται στα ανωτέρω μέτρα, με σκοπό τη συντονισμένη διαχείριση του υποθαλάσσιου θορύβου, τη διερεύνηση των πεδίων στα οποία απαιτείται περισσότερη γνώση της περιοχής και την προετοιμασία κοινών κατευθυντήριων γραμμών.
  • Παράλληλα, η υπό διαβούλευση υπουργική απόφαση εστιάζει και στη μεταβολή των υδρογραφικών συνθηκών με στόχο οι επιπτώσεις των μόνιμων αλλοιώσεων των υδρογραφικών συνθηκών να μην εκτείνονται πέραν των 200 μέτρων από την πηγή όχλησης.

Προς την κατεύθυνση αυτή προτείνεται η καταγραφή δραστηριοτήτων όπως τα παράκτια έργα, οι βυθοκορήσεις, οι αντλήσεις πετρελαίου, οι υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η κατάρτιση μέτρων προστασίας από αυτές, η επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου για την διάθεση των υγρών αποβλήτων σε επιφανειακούς αποδέκτες και η κατάρτιση κατευθυντήριων οδηγιών για την αξιολόγηση των επιπτώσεων από την σημειακή απόρριψη ρευστών θερμικού περιεχομένου στο θαλάσσιο περιβάλλον.