Συνέπεια στη τήρηση των προβλέψεων του Ευρωπαϊκού Χάρτη Αιολικής Ενέργειας, καλείται να επιδείξει η Ελλάδα , προκειμένου να μην αποκλίνει από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν αναλάβει τις ίδιες δεσμεύσεις στα πλαίσια του European Wind Charter.
Για να γίνει αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει αλλαγές σε τομείς όπως η αδειοδότηση, η χρηματοδότηση και οι διαγωνισμοί αιολικής ενέργειας, αλλά και να επενδύσει στην αλυσίδα εφοδιασμού της αιολικής ενέργειας και να υποστηρίξει τις υποδομές που απαιτούνται για την επέκταση της αιολικής ενέργειας.
Καθώς η πρόβλεψη του Ευρωπαϊκού Χάρτη Αιολικής Ενέργειας είναι σε ολόκληρη την ΕΕ να υπάρξει ταχεία εφαρμογή των νέων κανόνων αδειοδότησης που προβλέπει η νέα οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει και εκείνη προσήλωση.
Μια ακόμη παράμετρος αφορά στους διαγωνισμούς. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να χρησιμοποιούν περισσότερο κριτήρια προεπιλογής, όπως η κυβερνοασφάλεια και η προστασία των δεδομένων, αλλά και να διαφαλίζουν πως οι τιμές των διαγωνισμών θα αναπροσαρμόζονται για να αντικατοπτρίζουν τις αυξήσεις στο κόστος.
Όπως έχει καταδείχθηκε στη διετία 2020 – 2022 η έλλειψη τιμαριθμικής αναπροσαρμογής είναι πρόβλημα, καθώς τα αιολικά πάρκα είχαν κερδίσει μια δημοπρασία με μια δεδομένη τιμή αλλά όταν παρήγγειλαν τις ανεμογεννήτριές τους, το κόστος είχε αυξηθεί λόγω των ελλείψεων στην αγορά.
Μια από τις σημαντικές δεσμεύσεις του Ευρωπαϊκού Χάρτη Αιολικής Ενέργειας σχετίζεται με το ότι τα κράτη μέλη δεσμεύονται να δημοσιεύουν σαφή χρονοδιαγράμματα διαγωνισμών και δεκαετή σχέδια για την επέκταση της αιολικής ενέργειας, αλλά και να προωθήσουν επενδύσεις σε υποδομές όπως λιμάνια, δρόμοι και δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας για να υποστηρίξουν την επέκταση της αιολικής ενέργειας.
Στη βάση αυτή η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει ειδική πρόοδο, καθώς μεγάλο μέρος της δυνητικής της αιολικής παραγωγής «φρενάρει» από τις ισχνές υποδομές σε περιοχές με μεγάλο αιολικό δυναμικό.