ΕΥ: Στις κορυφαίες αγορές ΑΠΕ η Ελλάδα- Ανεβάζει στροφές και στα εταιρικά PPAs

ΕΥ: Στις κορυφαίες αγορές ΑΠΕ η Ελλάδα- Ανεβάζει στροφές και στα εταιρικά PPAs
Τετάρτη, 10/07/2024 - 08:25

Παραμένει ελκυστική η αγορά των ΑΠΕ η Ελλάδα, η οποία μάλιστα βρίσκεται στη δεύτερη θέση μεταξύ 40 χωρών παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της προσαρμοσμένες στο μέγεθος του ΑΕΠ, με βάση τον δείκτη της EY (Renewable Energy Country Attractiveness Index).

Στον προσαρμοσμένο ως προς το ΑΕΠ δείκτη, εκτός από την Ελλάδα, που ανέβηκε από την 3η στη 2η θέση, πίσω από την 1η Δανία, την κατάταξή τους βελτίωσαν η Χιλή (+2) και η Φινλανδία (+3), με τη βοήθεια των φιλόδοξων σχεδίων ενεργειακής μετάβασης και των ελκυστικών κυβερνητικών κινήτρων.

Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της εξαμηνιαίας έρευνας της ΕΥ, η θέση της Ελλάδας βελτιώθηκε κατά μια θέση ενώ επανήλθε στη 16η θέση του γενικού δείκτη, από την 18η θέση που βρισκόταν πριν έξι μήνες. Η κορυφή της κατάταξης παραμένει σχετικά αμετάβλητη, στην πρώτη δεκάδα μπαίνουν ο κορυφή της κατάταξής μας παραμένει σχετικά αμετάβλητη, ο Καναδάς (9) και η Ιαπωνία (10) με τους επενδυτές να προσελκύονται από περισσότερες ευκαιρίες στην υπεράκτια αιολική ενέργεια. Η Ισπανία (12) έχει υποχωρήσει τέσσερις θέσεις καθώς οι επενδυτές αισθάνονται τον αντίκτυπο των συνεχιζόμενων χαμηλών τιμών, ενώ η Ιταλία (13) και η Ελλάδα (16) έχουν ανέβει στην κατάταξη.

Ο δείκτης αξιολογεί τις 40 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου και τις κατατάσσει ως προς την ελκυστικότητα των επενδυτικών ευκαιριών σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο προσαρμοσμένος ως προς το ΑΕΠ δείκτης δίνει μια πιο αντικειμενική εικόνα της πραγματικότητας, αποτυπώνοντας τις επιδόσεις των χωρών σε σχέση με το οικονομικό τους μέγεθος, καθώς ο βασικός δείκτης, από τη φύση του, πριμοδοτεί τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, οι οποίες λόγω του μεγέθους τους, έχουν και τις μεγαλύτερες αγορές ΑΠΕ.

Η έκθεση σημειώνει ότι η χωρητικότητα εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμης ενέργειας στην Ελλάδα έχει διπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με την πράσινη ενέργεια να αντιπροσωπεύει πλέον το 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Προσθέτει, παράλληλα, ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας και η κρατική υποστήριξη οδηγούν στη δημιουργία τοπικών κοινοτήτων παραγωγής ενέργειας.

Την ίδια ώρα ανεβάζει στροφές στα PPAs σκαρφαλώνοντας στην 21η θέση από την 26η στη σχετική λίστα της ΕΥ. Αν και η έμφαση δίνεται περισσότερα στα εταιρικά PPAs. Όπως σχολιάζει η έκθεση σε ό,τι αφορά τις διμερείς συμβάσεις αγοράς ενέργειας (Power Purchase Agreements – PPAs), παρότι ο αριθμός των σχετικών συμφωνιών στην Ελλάδα παραμένει σχετικά μικρός, η αναδυόμενη αγορά των εταιρικών PPAs παρουσιάζει σημάδια ανάπτυξης. Πρόκειται για μια αγορά όπου κυριαρχούν τα έργα ηλιακής ενέργειας που αξιοποιούν στο έπακρο την ηλιοφάνεια, με μικρότερη συμμετοχή της επίγειας αιολικής ενέργειας. Όπως και σε πολλές άλλες αγορές, οι μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι και οι όμιλοι πληροφορικής κυριαρχούν στη λίστα των αγοραστών, ωστόσο, όπως σημειώνει η έκθεση, είναι ενδιαφέρον ότι υπεγράφησαν, επίσης, PPAs από οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των 11 χωρών που έχουν βελτιώσει τη θέση τους σε ό,τι αφορά τις διμερείς συμβάσεις στην αγορά ενέργειας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την πρώτη θέση έχει η Γερμανία και ακολουθούν Ισπανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.