Τα σενάρια της μερικής ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και της περεταίρω ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, βρίσκονται πλέον στο τραπέζι, μετά τη χθεσινή ομιλία του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, η οποία προκάλεσε την άμεση αντίδραση της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, αλλά και της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η οποία έσπευσε να ζητήσει νέα συνάντηση με τον υπουργό δηλώνοντας την πλήρη αντίθεση της με τα σχέδια της κυβέρνησης.
Άμεση απάντηση στην επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της ΓΕΝΟΠ κατά της ιδιωτικοποίησης των δικτύων, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αφιερώνοντας σημαντικό μέρος της δευτερολογίας του χθες στη Βουλή στην υπόθεση της ΔΕΗ.
Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να είναι περισσότερο φειδωλή στην κριτική της για τη ΔΕΗ, τονίζοντας ότι έχει τεράστια ευθύνη για την καταστροφή της περιουσίας της εταιρίας. Σημείωσε ότι: «Πίσω από την καταστροφή της ΔΕΗ κρύβονται πολλές ευθύνες» και ότι δεν θέλει να πει περισσότερα επ’ αυτού και κατέληξε: «Ναι. Αν χρειαστεί θα πωληθούν κάποια περιουσιακά στοιχεία για να μην χρεοκοπήσει η εταιρία, για να μην καταρρεύσει το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας για να μην μείνουν άνεργοι οι εργαζόμενοι».
Νωρίτερα ο κ. Χατζηδάκης είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής ότι παράλληλα με το πρόγραμμα μετασχηματισμού της ΔΕΗ, δρομολογείται η μεταφορά των παγίων του δικτύου διανομής της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ, με στόχο τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, με την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που ειδικεύονται στα δίκτυα. Όπως είπε, έτσι θα αναδειχθεί η κρυμμένη αξία του ΔΕΔΔΗΕ και η ΔΕΗ θα έχει ξεκάθαρο ταμειακό όφελος από τη μερική ιδιωτικοποίησή του. Σε ότι αφορά τον ΑΔΜΗΕ μίλησε μόνο για περεταίρω ιδιωτικοποίηση του.
Οι δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος έθεσε το ερώτημα πως θα γίνει η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, εάν τα δίκτυα θα διαχωριστούν γεωγραφικά σε επιμέρους μικρότερες εταιρίες και πόσες θα είναι οι εταιρίες αυτές. Μάλιστα ο κ. Λοβέρδος μίλησε για δυο οι τέσσερις μικρότερες εταιρίες δικτύων ενώ δήλωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι διστακτικό και επιφυλακτικό στην προοπτική της μερικής ιδιωτικοποίησης.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι το ενδεχόμενο διαχωρισμού των δικτύων σε περισσότερες από μια εταιρίες δεν συνάγεται μεν από την ομιλία του κ. Χατζηδάκη, ωστόσο η σχετική αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρώτη ομιλία του το Σάββατο, άφηνε ανοιχτό και αυτό το ενδεχόμενο, αφού σημείωσε ότι «όπου απαιτείται θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα».
Εξάλλου ο γεωγραφικός διαχωρισμός των δικτύων ηλεκτρισμού και η ανάληψη της διαχείρισης τους από μικρότερες τοπικές εταιρίες στις οποίες αρκετές φορές συμμετέχει και η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί μια συνήθη πρακτική στις αγορές των χωρών της Δυτικής Ευρώπης όπως η Γερμανία το Βέλγιο και η Ολλανδία.
Σε υψηλούς τόνους σε ότι αφορά την προοπτική ιδιωτικοποίησης των δικτύων ηλεκτρισμού κινήθηκε στην τοποθέτηση του στη Βουλή ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Αφού υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης του που όπως είπε κράτησε όρθια της ΔΕΗ, χωρίς να αυξήσει τα τιμολόγια του ρεύματος και διατηρώντας το δημόσιο έλεγχο των δικτύων, ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να πει «καθαρά» το σχέδιο της και να εξηγήσει τι θα σημάνει η ιδιωτικοποίηση του φυσικού μονοπωλίου που είναι τα δίκτυα. Επίσης κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει ποιο θα είναι το μέλλον της ΔΕΗ εάν χάσει το σημαντικότερο, μαζί με τις υδροηλεκτρικές μονάδες, περιουσιακό στοιχείο της, το οποίο εισφέρει στα EBIDTA 350 εκατ ευρώ ετησίως και η αναπόσβεστη αξία του υπολογίζεται σε 3,5 δις ευρώ. Τέλος ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει τι θα γίνει με τα δάνεια που έχει λάβει η ΔΕΗ από τις τράπεζες, με εχέγγυα τα περιουσιακά της στοιχεία όπως το δίκτυο.
Βεβαίως πρέπει να σημειωθεί ότι τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Τσίπρας έχουν αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού τόσο για την απερχόμενη διοίκηση της ΔΕΗ υπό τον κ. Μανόλη Παναγιωτάκη, όσο και για την απελθούσα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ υπό τον κ. Γιώργο Σταθάκη, αφού το σχέδιο της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ είχε εξεταστεί ήδη από το Φθινόπωρο του 2018. Μάλιστα είχε δημοσιοποιηθεί από τον τότε αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ κ. Θανάση Μισδανίτη, ενώ ο κ. Παναγιωτάκης και ο κ. διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Στέφανος Οκταποδάς παρουσίασαν τις βασικές αρχές του σχεδίου στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ παραμονές του Πάσχα εφέτος.
Το σχέδιο αυτό προέβλεπε τη δημιουργία μιας τρίτης εταιρίας στην οποία θα πέρναγε η ιδιοκτησία των δικτύων. Στόχος ήταν η διάθεση σε ιδιώτες, του 49% που θα ήλεγχε η ΔΕΗ, αφού το 51% θα συνέχιζε να ελέγχεται από το Δημόσιο. Με άλλα λόγια επρόκειτο για ένα σχέδιο αντίστοιχο με αυτό που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στον ΑΔΜΗΕ και το οποίο κατέληξε στο να διαθέσει η ΔΕΗ ένα περιουσιακό στοιχείο αξίας 1,5 δις ευρώ, που εισέφερε στα EBIDTA του ομίλου 250 εκατ. ευρώ και να εισπράξει 320 εκατ. ευρώ από το 24% που αγόρασε η State Grid και περί τα 110 εκατ. ευρώ από το δημόσιο.
Πάντως μεταξύ των σεναρίων που εξετάζει η κυβέρνηση σήμερα είναι η διάθεση σε ιδιώτες τόσο για τον ΔΕΔΗΗΕ όσο και για τον ΑΔΜΗΕ του 66% κρατώντας υπό τον έλεγχο του δημοσίου την καταστατική μειοψηφία του 33%.
Στην περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ το μείζον πρόβλημα που πρέπει να λυθεί πριν την αναζήτηση επενδυτή είναι το ζήτημα της εμπλοκής των τραπεζών οι οποίες όπως προαναφέρθηκε έχουν λάβει εγγυήσεις επί των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ για τη χορήγηση δανείων στην επιχείρηση.
Σε ότι αφορά τον ΑΔΜΗΕ ο οποίος έχει πωληθεί σε ποσοστό 24% στην κινεζική State Grid, για την περεταίρω ιδιωτικοποίηση του, η κινεζική εταιρία θα πρέπει να είναι ο πρώτος επενδυτής που θα κληθεί να απαντήσει εάν ενδιαφέρεται να αυξήσει τη συμμετοχή της. Ωστόσο αυτό που αποτελεί μια λογική επιχειρηματική πρακτική ενδέχεται να προκαλέσει περιπλοκές σε σχέση με την αρνητική ευρωπαϊκή πολιτική έναντι των κινεζικών επενδύσεων στα δίκτυα ενέργειας.
Στάλθηκε από το iPad μου