Το υδρογόνο που παράγεται στο πλαίσιο του έργου North Adriatic Hydrogen Valley (NAHV) θα πρέπει να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα, κυρίως στη βιομηχανία και τις μεταφορές, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Στο πλαίσιο του έργου, 17 μικρότερα έργα υλοποιούνται στην Κροατία, τη Σλοβενία και την ιταλική επαρχία Friuli Venezia Giulia. Ο Γερνέγια Σέντλαρ, συντονιστής του έργου και διευθυντής του τομέα έρευνας και επενδύσεων της Holding Slovenske Elektrarne (HSE), δήλωσε ότι πολλά από αυτά είναι αρκετά προχωρημένα, οπότε τα πρώτα κιλά πράσινου υδρογόνου αναμένονται το 2026.
Όπως υπενθύμισε, το έργο ξεκίνησε πριν από χρόνια και θα διαρκέσει έξι χρόνια. Η συνολική παραγωγή υδρογόνου θα πρέπει να είναι 5.000 τόνοι στο τέλος του έργου, πρόσθεσε ο Σέντλαρ στη συνάντηση των 37 εταίρων του έργου που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Ριέκα.
Εκτός από την παραγωγή, το έργο θα πρέπει να οικοδομήσει ολόκληρο το οικοσύστημα των τεχνολογιών υδρογόνου - στην παραγωγή, τις μεταφορές και την ενέργεια.
Η ιδέα των συμμετεχόντων στο έργο είναι να δημιουργηθεί η πρώτη διεθνής κοιλάδα υδρογόνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου θα παράγονται περίπου πέντε χιλιάδες τόνοι πράσινου υδρογόνου.
Η κροατική Cres έγινε ο νέος εταίρος του έργου. Ο δήμαρχος της Cres, Μαρίν Γκρεγκόροβιτς, δήλωσε ότι σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν σταθμούς πλήρωσης υδρογόνου και αποθήκες υδρογόνου, καθώς και υδρογονοκίνητη ναυτιλία, προκειμένου να συνδεθούν ευκολότερα με την ηπειρωτική χώρα.
Επικεφαλής του έργου είναι η σλοβενική HSE, η οποία σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή μέχρι το 2027.
Στην Κροατία υλοποιούνται επί του παρόντος 32 έργα που σχετίζονται με το ανανεώσιμο υδρογόνο, έξι εκ των οποίων βρίσκονται εντός της κοιλάδας υδρογόνου της Βόρειας Αδριατικής.
Η κοιλάδα υδρογόνου της Βόρειας Αδριατικής είναι ένα έργο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Horizon Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία υποστηρίζεται μέσω της εταιρικής σχέσης για το καθαρό υδρογόνο, που επίσης οργανώνεται από την ΕΕ.
13 κοιλάδες υδρογόνου στην Ευρώπη έλαβαν επιχορηγήσεις από την εταιρική σχέση και μόνο η κοιλάδα υδρογόνου της Βόρειας Αδριατικής έλαβε 25 εκατομμύρια ευρώ.
Η ΕΕ θέλει να έχει 50 κοιλάδες υδρογόνου υπό κατασκευή ή σε λειτουργία έως το 2030. Βλέπει τις κοιλάδες ως τοπικούς βιομηχανικούς ή μεταφορικούς σχηματισμούς, όπου η παραγωγή και ο εφοδιασμός εξασφαλίζονται σε τοπικό επίπεδο.