Πληρωμή αποζημιώσεων σε σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ σε περιοχές με κορεσμένο δίκτυο

Πληρωμή αποζημιώσεων σε σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ σε περιοχές με κορεσμένο δίκτυο
Πέμπτη, 17/10/2024 - 06:36

Την πληρωμή αποζημιώσεων σε σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) που βρίσκονται σε περιοχές με κορεσμένο δίκτυο, προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Με τη νέα ρύθμιση, καθορίζεται η σειρά προτεραιότητας στην αξιολόγηση αιτήσεων για χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης με εφαρμογή ταυτοχρονισμένου και εικονικά ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού. Επίσης περιγράφεται η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για την εφαρμογή ενεργειακού και εικονικά ενεργειακού συμψηφισμού και τη μετάπτωσή τους πλέον σε σταθμούς για εφαρμογή ταυτοχρονισμένου και εικονικά ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού.

Ένας σταθμός παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στην Πελοπόννησο, μέχρι τώρα, δεν μπορούσε να εγχέει ενέργεια στο δίκτυο λόγω του ότι η περιοχή θεωρείται κορεσμένη – δηλαδή το ηλεκτρικό δίκτυο είχε φτάσει στα όριά του και δεν μπορούσε να δεχτεί περισσότερη ενέργεια. Με το νέο νομοσχέδιο, αυξάνεται το όριο της ισχύος που μπορεί να δεχθεί το δίκτυο, και ο σταθμός αυτός θα μπορεί πλέον να στέλνει ενέργεια στο σύστημα και να πληρώνεται γι’ αυτό. Για παράδειγμα, αν το φωτοβολταϊκό παράγει 1 MW (μεγαβάτ) ενέργειας, ο ιδιοκτήτης του μπορεί να χρησιμοποιεί μέρος αυτής της ενέργειας για τις δικές του ανάγκες (π.χ. μια βιομηχανία) και το υπόλοιπο να το στέλνει στο δίκτυο και να αποζημιώνεται για την ενέργεια που εγχέει.

Σε ένα νησί των Κυκλάδων, για παράδειγμα στη Νάξο, υπάρχει σταθμός ΣΗΘΥΑ που παράγει ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα ταυτόχρονα. Μέχρι τώρα, λόγω κορεσμού του δικτύου, αυτός ο σταθμός δεν μπορούσε να συνδεθεί και να στείλει ενέργεια στο δίκτυο. Με την αλλαγή που φέρνει το νομοσχέδιο, το όριο ισχύος του δικτύου αυξάνεται και αυτός ο σταθμός μπορεί να ξεκινήσει να παράγει ενέργεια και να τη στέλνει στο σύστημα. Για παράδειγμα, ο σταθμός μπορεί να εγχέει 500 kW (κιλοβάτ) στο δίκτυο, τα οποία θα χρησιμοποιούνται από το σύστημα του νησιού και ο ιδιοκτήτης του σταθμού θα αποζημιώνεται για αυτή την ενέργεια.

Ένας μικρός παραγωγός στην Εύβοια έχει εγκαταστήσει ένα μικρό φωτοβολταϊκό σύστημα, το οποίο μέχρι τώρα το χρησιμοποιούσε αποκλειστικά για να καλύπτει τις ανάγκες της επιχείρησής του (π.χ. ένα εργοστάσιο). Τώρα, με το νέο νομοσχέδιο, αυτός ο παραγωγός μπορεί να ενταχθεί στο σύστημα του «αυτοκαταναλωτή». Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την ενέργεια που παράγει για την επιχείρησή του, αλλά επιπλέον, αν περισσεύει ενέργεια, μπορεί να την εγχέει στο δίκτυο και να πληρώνεται γι’ αυτό.