Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση από το γραφείο Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βουκουρέστι, η Ελλάδα αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη αρχική χώρα προέλευσης επενδυτικών κεφαλαίων στη Ρουμανία με απόθεμα Αμεσων Ξένων Επενδύσεων 4,2 δις ευρώ.
Μια σειρά παραγόντων με βασική την εγγύτητα στην Ελλάδα, το μεγάλο μέγεθος του πληθυσμού και συνεπώς της αγοράς αλλά και τους ρυθμούς ανάπτυξης που εμφάνιζε τα προηγούμενα χρόνια και με τις προβλέψεις ανάπτυξη 2,5% το 2025 και 2,9% το 2026, έχουν καταστήσει τη Ρουμανία ελκυστικό προορισμό για τις επιχειρήσεις που θέλουν να επεκτείνουν το αποτύπωμα τους πέρα από τα στενά όρια της ελληνικής αγοράς.
Η δραστηριότητα των ελληνικών εταιρειών εντοπίζεται πρωτίστως στους τομείς της ενέργειας, χονδρικού και λιανικού εμπορίου, τηλεπικοινωνιών, δομικών υλικών, ανάπτυξης ακινήτων και υποδομών, τροφίμων και ποτών, τραπεζικών δραστηριοτήτων, φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικών υπηρεσιών, καθώς και τεχνολογίας της πληροφορίας & ψηφιακής μετάβασης.
Μεγάλοι όμιλοι στον τομέα της ενέργειας, όπως η ΔΕΗ, η Metlen, η Motor Oil, HelleniQ Energy έχουν πρωταγωνιστική παρουσία στη ρουμανική αγορά.
Ιδίως στον τομέα της ενέργειας, καταγράφεται εξαιρετικά έντονη δραστηριοποίηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία διαθέτει πλέον, στο χαρτοφυλάκιό της στη Ρουμανία, εν λειτουργία φωτοβολταϊκά πάρκα πάνω από 125 MW, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών πάρκων αναμένεται να ξεπερνά τα 1.200 MW στο τέλος του έτους. Κατόπιν εξαγοράς της ENEL Romania έναντι 1,26 δις ευρώ, η ΔΕΗ έχει πλέον 3,1 εκ. πελάτες και 81 καταστήματα στη Ρουμανία, έχοντας αναπτύξει περί τα 133.000 χλμ. Δικτύου.
Η χώρα, σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του Γραφείου ΟΕΥ, βρίσκεται σε τροχιά σταδιακής απολιγνιτοποίησης έως το έτος 2032 και αντικατάστασης από ενεργειακές πηγές χαμηλού έως μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα, συμπεριλαμβανομένου του πράσινου υδρογόνου, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Είναι ενδεικτικό ότι το 2023, η Ρουμανία είχε παραγωγική ισχύ από Α.Π.Ε. 11,4 GW (62,3% του συνολικού ενεργειακού της μίγματος, έναντι 54,3% το 2020). Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (Integrated National Energy and Climate Plan – INECP) 2021-2030, προβλέπεται εγκατεστημένη ισχύς από Α.Π.Ε. 76,2% της συνολικής έως το 2030 και 87,8% έως το 2050.
Ωστόσο, η λειψυδρία έπληξε καίρια κατά το 2024 την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, η οποία κατέγραψε κάθετη πτώση της τάξης του 40% σε σχέση με το παρελθόν έτος. Ως αποτέλεσμα, η Ρουμανία υποχρεώθηκε να εισάγει κατά το 2024, 2.700 MW ενέργειας, γεγονός που αφενός υποσκάπτει την ενεργειακή της ασφάλεια, αφετέρου προσθέτει τον ενεργειακό πληθωρισμό στην οικονομική πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά και δυσχεραίνει έτι περαιτέρω την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
Η τελική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2024 ήταν 37,44 δισ. kWh, αυξημένη κατά 1,2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2024. Οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθαν σε 8,16 δισ. kWh, μειωμένες κατά 5,2%, ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν σε 9,52 δισ. kWh, αυξημένες κατά 61,1%. Σύμφωνα με στοιχεία πρώτου 9μήνου 2024 της Ε. Επιτροπής, η Ρουμανία έχει καταστεί η σημαντικότερη παραγωγός φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ξεπερνώντας την Ολλανδία. Η Ρουμανία εμφανίζει χαμηλή συγκριτικά εξάρτηση 15% (εισαγωγές 1,48 δις κ.μ. μέσω TurkStream) από τις εισαγωγές Ρωσικού Φυσικού Αερίου, ενώ εξάγει αξιόλογες ποσότητες φυσικού αερίου προς την Ουκρανία και την Μολδαβία Τέλος, η Ρουμανία παρήγαγε, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, ποσότητα αργού πετρελαίου άνω των 1,353 εκ. τόνων ισοδύναμου πετρελαίου (toe), 53.200 toe λιγότερο (- 3,8%) από ό,τι την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Επιτροπής Στρατηγικής και Προβλέψεων (CNSP), η παραγωγή αργού πετρελαίου θα μειώνεται μέχρι το 2027 με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,5%, ως συνέπεια της φυσικής εξάντλησης των κοιτασµάτων, με παράλληλη μέση ετήσια αύξηση των εισαγωγών 1,5%.