ΕΛΕΤΑΕΝ: Επιστολή και υπόμνημα για μελέτη επιπτώσεων στην περιοχή της Θράκης

ΕΛΕΤΑΕΝ: Επιστολή και υπόμνημα για μελέτη επιπτώσεων στην περιοχή της Θράκης
Παρασκευή, 10/01/2025 - 09:57

Επιστολή και αναλυτικό υπόμνημα απέστειλε η ΕΛΕΤΑΕΝ στον Υπουργό ΠΕΝ για τη Μελέτη με θέμα την εκτίμηση της επίπτωσης προτεινόμενων έργων και δραστηριοτήτων σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000 που επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά του 2023 στο νομό Έβρου. Η επιστολή κοινοποιήθηκε σε όλη την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος και στον ΟΦΥΠΕΚΑ (που ανέθεσε και παρέλαβε τη Μελέτη). Η επιστολή και το υπόμνημα ασκούν αυστηρή κριτική στη Μελέτη.

Πρόκειται για μια πρόχειρη και βιαστική Μελέτη η οποία, σε αντίθεση με τον τίτλο της και το αντικείμενο ανάθεσης, ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με την αιολική ενέργεια, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των λοιπών έργων και δραστηριοτήτων εξαιρείται δίχως καμία τεκμηρίωση και με ασαφείς και αντιφατικές δηλώσεις. Η Μελέτη επιλέγει, ατεκμηρίωτα, μια τεράστια περιοχή που εκτείνεται έως και 50km από την καμένη έκταση και στην οποία προτείνει υπερβολικούς περιορισμούς, και πάλι χωρίς τεκμηρίωση και χωρίς στοιχειώδη ανάλυση του αιτιώδους συνδέσμου μεταξύ των διαπιστούμενων προβλημάτων, των προτεινόμενων περιορισμών και των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων.

Φθάνει δε η Μελέτη, στο ακραίο σημείο να προτείνει την οριζόντια, συλλήβδην τροποποίηση όλων των ΑΕΠΟ των εν λειτουργία έργων όλων των κατηγοριών που εντοπίζονται εντός των Ζωνών Α και Β της περιοχής. Εκτός από ανεφάρμοστο, ένα τέτοιο μέτρο είναι επικίνδυνο και παράνομο για τους λόγους που παρατίθενται στο υπόμνημα και συνιστά τυπική περίπτωση παραβίασης της αρχής της ισοτιμίας και της χρηστής διοίκησης.

Προφανώς, η πυρκαγιά του 2023 αποτέλεσε ένα πρωτόγνωρο γεγονός εξαιρετικής σημασίας με συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα, περιλαμβανομένων των κοινωνικών. Ως τέτοιο δημιούργησε σημαντικές νέες ανάγκες για την διαχείριση των συνεπειών της και την άντληση μαθημάτων και συμπερασμάτων, τόσο για την απόδοση ευθυνών, όσο πρωτίστως για τη βελτίωση του σχεδιασμού στο μέλλον. Για αυτό, όπως αναλυτικότερα εκτίθεται στο κεφ. 6.3 του υπομνήματος, ο αιολικός κλάδος ήταν και είναι διαθέσιμος για την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός αποτελεσματικού πλαισίου λύσης, χωρίς κραυγές και λαϊκισμούς, σε δύο άξονες:

  1. Συνέργειες για το πώς τα υφιστάμενα και μελλοντικά αιολικά πάρκα στην περιοχή θα μπορούσαν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση πυρκαγιών.
  2. Αξιοποίηση των εργαλείων που προβλέπει ήδη η νομοθεσία, κατά περίπτωση.

Η επιστολή και το υπόμνημα απεστάλησαν σε συνέχεια προηγούμενης επιστολής της 11.11.2024.

Δείτε την επιστολή της ΕΛΕΤΑΕΝ ΕΔΩ

Δείτε το υπόμνημα ΕΔΩ

Δείτε την προηγούμενη επιστολή της 11.11.2024 ΕΔΩ