Ο αριθμός των εργοστασίων παραγωγής άνθρακα παγκοσμίως μειώθηκε σημαντικά κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, με τον αριθμό των μονάδων παραγωγής που έκλεισαν να ξεπερνά τον αριθμό των νέων μονάδων που τέθηκαν σε λειτουργία.
Η αμερικάνική ερευνητική ομάδα Global Energy Monitor, διαπίστωσε ότι ο αριθμός των μονάδων παραγωγής ενέργειας με βάση τον άνθρακα που έκλεισαν σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ, ξεπέρασε των αριθμό των σταθμών που βρίσκονται σε λειτουργία, κυρίως αυτών στην Ασία.
Η Κίνα, η χώρα με την μεγαλύτερη ετήσια παραγωγή εκπομπών υπεύθυνων για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, συνεχίζει να πρωτοστατεί την παραγωγή ενέργειας με βάση τον άνθρακα, έχοντας κατασκευάσει σχεδόν τα δύο τρίτα των εργοστασίων άνθρακα παγκοσμίως και φιλοξενώντας το σχεδόν το 90% των υπό κατασκευή μονάδων παραγωγής.
Σημειώνεται ότι η Κίνα στα τέλη Ιουνίου είχε παράγει κατά 40% λιγότερη ενέργεια με βάση τον άνθρακα σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Κι ενώ η Κίνα συνεχίζει να αναπτύσσει εργοστάσια άνθρακα, η κατασκευή νέων μονάδων έχει σχεδόν σταματήσει στην Ινδία, η οποία έκλεισε περισσότερες μονάδες σε σχέση με αυτές που άνοιξε. Πιο συγκεκριμένα, έκλεισαν μονάδες παραγωγής συνολικής ισχύος 1.2 GW, ενώ ακυρώθηκαν νέες προτάσεις ισχύος 27GW.
Η Christine Shearer, διευθύντρια προγράμματος της Global Energy Monitor, δήλωσε ότι η παγκόσμια μείωση οφείλεται τόσο στην οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας όσο και στις μειώσεις ρεκόρ την Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από αύξηση της τιμής του άνθρακα και των αυστηρότερων ρυθμίσεων για την περιβαλλοντική ρύπανση.
«Νομίζω ότι τώρα, που τα πράγματα έχουν επιβραδυνθεί αρκετά, θα ήταν μία καλή στιγμή για τις χώρες να ξανασκεφτούν τα σχέδιά τους για τον άνθρακα».
Κι ενώ η Κίνα και η Ινδία είχαν μειώσει στο μισό τις μονάδες παραγωγής τους με βάση τον άνθρακα ήδη πριν από την πανδημία, οι κινεζικές επαρχίες χορήγησαν άδειες κατασκευής νέων εργοστασίων με υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με το 2016.
Αντίθετα, το Βιετνάμ, το Μπαγκλαντές και η Αίγυπτος είχαν υποσχεθεί ή πρότειναν τη σημαντική μείωση των κατασκευαστικών τους σχεδίων και και υποστήριξαν την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και φυσικού αερίου.
Η Shearer δήλωσε ότι η Ινδία έχει «μειώσει ριζικά» τις μονάδες παραγωγής με άνθρακα που σχεδίαζε να υλοποιήσει καθώς ήταν πολύ δύσκολο να ανταγωνιστεί την ηλιακή και την αιολική ενέργεια.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους τέθηκαν σε λειτουργία νέες μονάδες με βάση τον άνθρακα συνολικής ισχύος 18,3GW, ενώ έκλεισαν 21.2 GW. Τα 8,3 GW των μονάδων που έκλεισαν ήταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στις ΗΠΑ μπήκε «λουκέτο» σε μόλις 5.4 GW. Η Ισπανία μείωσε τα εργοστάσια άνθρακα στο μισό του δυναμικού της και η Βρετανία κατά ένα τρίτο.
Η Ιαπωνία άνοιξε νέες μονάδες παραγωγής συνολικής ισχύος 1.8 GW ενώ ανακοίνωσε σχέδια για απόσυρση 100 αναποτελεσματικών μονάδων. Από την άλλη, η Γερμανία έθεσε σε λειτουργία το εργοστάσιο παραγωγής άνθρακα 1,1 GW, Datteln το οποίο αναμένεται να έχει μικρή διάρκεια ζωής δεδομένης της προσπάθειας της χώρας για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2038.
Τέλος, περίπου 72 GW νέων εργοστασίων άνθρακα ακυρώθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά την Ινδία και την Κίνα, εν τούτοις 190 GW παραμένουν υπό κατασκευή.
Πηγή: The Guardian