Τα προγραμματισμένα έργα πράσινου υδρογόνου 1MW-plus ξεπερνούν ήδη τα 60 GW, σύμφωνα νέα ανάλυση της Rystad Energy.
Μάλιστα, οι αναλυτές ανέφεραν το 87% των έργων είναι μονάδες κλίμακας gigawatt (GW).
Η Ευρώπη και η Αυστραλία είναι οι κυρίαρχες στον αγωγό των έργων, ο οποίος περιλαμβάνει 11 προτεινόμενα έργα ηλεκτρολυτών ισχύος 1 GW ή περισσότερο. Τέσσερα από αυτά βρίσκονται στην Αυστραλία - το Ασιατικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το Πρόγραμμα Murchinson Renewable Hydrogen, το Gladstone Hub και το Pacific Solar Hydrogen.
Ο επικεφαλής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Rystad Energy, Gero Farruggio, δήλωσε:
«Παρά τον συνεχώς αναπτυσσόμενο αγωγό, προβλέπουμε ότι λιγότερο από το ήμισυ αυτής της ισχύος (30GW) θα τεθεί σε λειτουργία έως το 2035, καθώς οι προγραμματιστές θα πρέπει να μειώσουν το κόστος παραγωγής. Θα απαιτηθεί κυβερνητική υποστήριξη για την ταχύτερη προώθηση έργων, ιδίως για εκείνα που θα τροφοδοτούνται από τον ακριβότερο υπεράκτιο άνεμο».
Σχετικά με την Ευρώπη, η Rystad ανέφερε ότι βρίσκεται στην πρώτη θέση για τα επιχειρησιακά έργα κλίμακας χρησιμότητας άνω του 1MW, με την πλειονότητα των λειτουργικών έργων να βρίσκονται στη Γερμανία.
Σε ό,τι αφορά τα έργα υπό κατασκευή, η εγκατάσταση Beijing Jingneng της Κίνας ισχύος 5 GW που βρίσκεται στην Εσωτερική Μογγολία θα είναι πιθανώς ο πρώτος ηλεκτρολύτης κλίμακας gigawatt που θα είναι πλήρως λειτουργικός, με την κατασκευή του να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Η εγκατάσταση θα αποτελείται από ένα ηλιακό και ένα χερσαίο αιολικό πάρκο, η παραγόμενη ενέργεια των οποίων θα τροφοδοτεί την παραγωγή 400.000 έως 500.000 τόνων υδρογόνου ετησίως.
Η πλειοψηφία των παγκόσμιων έργων ηλεκτρολυτών υδρογόνου θα τροφοδοτείται από την ηλιακή και τη χερσαία αιολική ενέργεια και ξηρά αιολικό, με μόνο πέντε από τα προγραμματισμένα έργα μεγάλης κλίμακας να τροφοδοτούνται από υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Η Rystad υπολόγισε επίσης ότι το Capex που απαιτείται για την υπεράκτια αιολική ενέργεια υπερβαίνει το διπλάσιο από το αντίστοιχο του της χερσαίας και το τετραπλάσιο της ηλιακής, καθιστώντας την υπεράκτια αιολική ενέργεια τη λιγότερο ελκυστική για εγκαταστάσεις πράσινου υδρογόνου που έχουν υπολογίσιμες χερσαίες πηγές ενέργειας.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η Ευρώπη δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να μελετήσει τον υπεράκτιο άνεμο για να τροφοδοτήσει μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις υδρογόνου.
Τέλος, οι αναλυτές ανέφεραν ότι όπως και ο ευρύτερος υπεράκτιος αιολικός τομέας, έτσι και τα έργα υδρογόνου πιθανότατα θα βασίζονται στην κυβερνητική υποστήριξη για το υπόλοιπο της δεκαετίας, προκειμένου να είναι οικονομικά βιώσιμα.
Πηγή: renews.biz