Οι φιλόδοξοι κλιματικοί στόχοι μεταφράζονται στην αγορά ως προώθηση επενδύσεων σε ανεμογεννήτριες, ηλιακούς συλλέκτες και συστήματα μπαταριών.
Σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να κατακτήσουν μια αγορά 430 δισ. δολαρίων έχουν επιδοθεί επιχειρήσεις από τον κλάδο της ενέργειας ενώ αξιοσημείωτη είναι η στροφή 360 μοιρών που παρατηρείται στη στρατηγική του κλάδου των ορυκτών καυσίμων με τους διεθνείς ομίλους να επενδύουν στη διεύρυνση των «πράσινων» χαρτοφυλακίων τους.
Οι φιλόδοξοι κλιματικοί στόχοι μεταφράζονται στην αγορά ως προώθηση επενδύσεων σε ανεμογεννήτριες, ηλιακούς συλλέκτες και συστήματα μπαταριών, με το Bloomberg Intelligence να εκτιμά ότι η αγορά ενδέχεται να διπλασιαστεί σε μέγεθος τα επόμενα 10 χρόνια.
Με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες να απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τα ορυκτά καύσιμα, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο ατενίζουν μια νέα εποχή ηλεκτρικής ενέργειας. Η αλλαγή πλεύσης συνεπάγεται και αντιστάθμιση των χαμένων θέσεων εργασίας στους παραδοσιακούς κλάδους συμβατικών καυσίμων (ορυκτά καύσιμα). Η Royal Dutch Shell βρίσκεται σε διαδικασία προσλήψεων, καθώς σκοπεύει να δαπανήσει έως και 3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στο τμήμα ενεργειακών δραστηριοτήτων της και η Vitol Group αναπτύσσει το γραφείο συναλλαγών της προς την ίδια κατεύθυνση.
Διεκδικώντας μεγαλύτερη μερίδιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Ευρώπη
Οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας προσθέτουν σταθμούς παραγωγής ενέργειας, πελάτες λιανικής και δίκτυα φόρτισης αυτοκινήτων και χρειάζονται περισσότερο προσωπικό για να βοηθήσουν στη διαχείριση αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι ένα ευμετάβλητο εμπόρευμα και οι έμποροι θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν από την αύξηση των μεταβολών των τιμών που προκαλούνται από τη στοχαστικότητα της αιολικής και ηλιακής παραγωγής.
«Βλέπουμε πρωτοφανές ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη αγορά», δήλωσε ο Jonathan Funnell, επικεφαλής φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην εταιρεία Proco Commodities στο Λονδίνο. Εκείνοι που είχαν μέχρι τώρα βασιστεί άνθρακα έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να συμμετέχουν στην ηλεκτρική ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές, πρσθέτει.
Περίπου 8.744 τεραβατώρες άλλαξαν χέρια στην ευρωπαϊκή αγορά πέρυσι, σύμφωνα με την Prospex Research. Αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί σε πάνω από 16.000 τεραβατώρες έως το 2030, σύμφωνα με τον Elchin Mammadov, ανώτερο αναλυτή κοινής ωφελείας για το Bloomberg Intelligence. Η αξία της αγοράς θα μπορούσε να φτάσει τα 630 δισ. ευρώ (748 δισ. δολάρια) μέχρι τότε, είπε.
Ανασυντάσσονται οι μεγάλοι «παίχτες του κλάδου»
Η BP, η οποία σχεδιάζει να μειώσει 10.000 θέσεις εργασίας εν μέσω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, θα επεκτείνει το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, αυξάνοντας τον όγκο ετησίως κατά περίπου 40% σε 350 τεραβατώρες.
Όπως και η BP, η Shell υφίσταται μια σημαντική αναδιάρθρωση η οποία θα οδηγήσει επίσης σε χιλιάδες απώλειες θέσεων εργασίας. Ο αγγλο-ολλανδικός κολοσσός, ο οποίος το 2018 αγόρασε έναν πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχεδιάζει να κάνει δυναμικές επενδύσεις δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Ben van Beurden. Η εταιρεία θα προσλάβει πρώτα στελέχη και εμπόρους για τις ηπειρωτικές αγορές και, στη συνέχεια, θα επεκταθεί ακόμη περισσότερο, δήλωσε ο David Wells, αντιπρόεδρος της Shell Energy Europe, σε συνέντευξή του αυτό το μήνα.
(insider.gr)