WindEurοpe: Η πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια έρχεται στην Ελλάδα - ανάγκη για σχεδιασμό και διαγωνισμούς

WindEurοpe: Η πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια έρχεται στην Ελλάδα - ανάγκη για σχεδιασμό και διαγωνισμούς
Τρίτη, 26/01/2021 - 15:34

Στο νέο νομοθετικό πλαίσιο της Ελλάδας για την υπεράκτια αιολική ενέργεια αναφέρθηκε η WindEurοpe σε κείμενό της.

Πιο συγκεκριμένα, υπογραμμίζει ότι δεδομένων των χαρακτηριστικών χαρακτηριστικών των ελληνικών υδάτων, είναι πιθανή η ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας με πλωτές ανεμογεννήτριες. Σημειώνει μάλιστα ότι σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος της Ελλάδας προβλέπονται 7 GW αιολικής ενέργειας στη χώρα έως το 2030, σε αντίθεση με τα 4 GW κατεξοχήν χερσαίας αιολικής ενέργειας, που είναι επί του παρόντος εγκατεστημένα στη χώρα, καλύπτοντας το 12% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Όμως, όπως τονίζει η WindEurope το αιολικό δυναμικό της Ελλάδας είναι πολύ μεγαλύτερο, και ειδικά σε ό,τι αφορά την υπεράκτια αιολική ενέργεια, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενεργειακή αυτονομία των νησιών. Το περασμένο καλοκαίρι η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εξετάζει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Επιπλέον, αυτή την περίοδο η ΕΛΕΤΑΕΝ διεξάγει διαβουλεύσεις σχετικά με αυτό το νέο πλαίσιο, η οποία είναι ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο μέρος έως την 1η Φεβρουαρίου 2021. Για να είναι το νέο πλαίσιο πιο αποτελεσματικό, θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο καθορισμού ενός φιλόδοξου αγωγού έργων και χρονοδιαγράμματος δημοπρασιών, διασφαλίζοντας σταθερά έσοδα για έργα μέσω Συμβολαίων επί της Διαφοράς (CfD), διερεύνησης και αποτελεσματικής κατανομής τοποθεσιών, καθώς και προσφοράς χρηματοδότησης για νέες υποδομές. Η WindEurope επισημαίνει ότι λόγω του βάθους των υδάτων της Ελλάδας, η πλωτή αιολική ενέργεια θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την εκμετάλλευση των υπεράκτιων αιολικών πόρων.

Σχετικά με τον υπεράκτιο αιολικό τομέα, αναφέρεται ότι αναπτύχθηκε αρχικά ως τεχνολογία σταθερού πυθμένα στη Βόρεια Ευρώπη - πρώτα στη Βόρεια Θάλασσα και στη συνέχεια στη Βαλτική, όπου τα νερά είναι ρηχά. Σε ό,τι αφορά τα βαθιά νερά όπως αυτά της Μεσογείου, το κόστος των ανεμογεννητριών που θεμελιώνονται στο βυθό είναι υψηλότερο, όμως η πλωτή αιολική ενέργεια μπορεί να προσφέρει νέες προοπτικές.
Επί του παρόντος, υπάρχουν 62 MW υπεράκτιας πλωτής ενέργειας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του αιολικού πάρκου Hywind των 30 MW στη Σκωτία και του αιολικού πάρκου WindFloat Atlantic 25 MW στην Πορτογαλία, που είναι πλήρως λειτουργικά. Ο αγωγός της Ευρώπης σε πλωτά υπεράκτια έργα υπολογίζεται σε περισσότερα από 7 GW για την επόμενη δεκαετία.

Σε ό,τι αφορά τα έργα στη Μεσόγειο, η Γαλλία θεωρείται η κορυφαία χώρα, καθώς εκεί θα κατασκευαστούν τα πρώτα τρία προ-εμπορικά πλωτά αιολικά πάρκα μέχρι το 2023. Επίσης, το 2022 θα δημοπρατηθούν δύο τοποθεσίες των 250 MW η καθεμία, με δυνατότητα επέκτασης κατά 500 MW έκαστη στο μέλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ