Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ακόμα μια διαγωνιστική διαδικασία με την δημοπρατούμενη ισχύ να φθάνει τα 300MW. Μέσω των διαγωνισμών αναμένεται τα έργα ισχύος 1.000 MW να στηριχθούν με 200 εκατ. ευρώ. Στόχος του ΥΠΕΝ τα επόμενα χρόνια να υπάρχει επέκταση του προγράμματος.
Το ύψος της επενδυτικής ενίσχυσης αυτή τη στιγμή ανέρχεται στις 200.000 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Στόχος του υπουργείου Ενέργειας να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερα έργα να ενισχυθούν. Να σημειωθεί πως στον πρώτο διαγωνισμό υποβλήθηκαν 95 προσφορές που υπερκάλυψαν τη δημοπρατούμενη ισχύ των 400MW.Στο διαγωνισμό κατέθεσαν προσφορές αρκετές γνωστές εταιρείες από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες μέχρι την Helleniq Energy και τη Mytilineos. Οι προσφορές που κατατέθηκαν κινήθηκαν μεταξύ των 34.000 ευρώ και των 64.000 ευρώ, όταν η τιμή εκκίνησης ήταν τα 115.000 ευρώ ανα μεγαβατώρα.
Παράλληλα το υπουργείο Ενέργειας όπως είχε γνωστοποιήσει πριν λίγες ημέρες η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου στο 8ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης της ΗΑΕΕ εξετάζει κίνητρα για υφιστάμενους σταθμούς ΑΠΕ για προσθήκη μπαταριών.
Υπενθυμίζεται πως στο νέο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα προτείνεται μείωση του στόχου αποθήκευσης σε 3,1GW, ωστόσο στο κείμενο γίνεται αναφορά για την ανάγκη επέκτασης του εγκεκριμένου σχήματος στήριξης. Δηλαδή των 1000MW. Άρα μένει να φανεί εάν θα ανοίξει ο δρόμος για αλλαγές σε αυτό στάδιο.