Στην επισήμανση πως θα χρειαστούν περαιτέρω επενδύσεις για να ενισχυθεί η ικανότητα αποθήκευσης και η δυναμικότητα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδος προχωρεί μεταξύ άλλων η Κομισιόν στην έκθεση «State of the energy union report 2023» που έδωσε χθες στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με νέες εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) υπό εξέλιξη, οι οποίες θα διπλασιάσουν την τρέχουσα δυναμικότητα των ΑΠΕ, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη να συνεχιστεί η επέκταση του δικτύου, συμπεριλαμβανομένων των διασυνδέσεων (π.χ. Ευρώπης και Ασίας).
Κατά την Κομισιόν, η αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας της Ελλάδας αποτελεί προτεραιότητα, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης κοινών καθεστώτων αμοιβής για αυτόνομες εγκαταστάσεις αποθήκευσης και συστήματα αποθήκευσης μη συνδεδεμένα με τον μετρητή, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνδέονται με την υψηλή αστάθεια των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Από την έκθεση προκύπτει πως ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν εξαιρετικές προοπτικές για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας, συνήθως υπάρχουν καθυστερήσεις στην εκτέλεση. Αυτό σημαίνει ότι η περαιτέρω ανάπτυξη της χερσαίας αιολικής δυναμικότητας για τη συμπλήρωση της ηλιακής ενέργειας θα εξακολουθήσει να είναι σημαντική.
Όσον αφορά στην επιτάχυνση της εγκατάστασης νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κατά την ΕΕ είναι σημαντικό να εφαρμοστεί πλήρως το νέο νομικό πλαίσιο που εγκρίθηκε το 2022, το οποίο προβλέπει ότι οι απαιτούμενες άδειες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έργα αποθήκευσης μπορούν να εφαρμοστούν εντός 14 μηνών.