Στη λύση της προτεραιοποίησης των φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρίες αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση της έλλειψης ηλεκτρικού χώρου παρά τις αντιρρήσεις που έχουν διατυπωθεί από τη βιομηχανία ότι ο σχεδιασμός αυτός θέτει σε αμφισβήτηση υφιστάμενα PPAs.
Μιλώντας στο Athens Forum Investment ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε ότι το βασικό πρόβλημα σε σχέση με τα PPAs και την ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι η έλλειψη ηλεκτρικού χώρου. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος προανήγγειλε την ανάληψη πρωτοβουλίας που όπως είπε δεν θα είναι άλλη από την προτεραιοποίηση των φωτοβολταικών έργων που συνοδεύονται από μπαταρίες.
Όπως είπε, αναγνωρίζοντας τις αντιρρήσεις που έχουν διατυπωθεί ήδη από τη βιομηχανία και οι οποίες εκφράστηκαν και κατά την προχθεσινή συνάντηση του με την Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, «πρόκειται για μια δύσκολη πρωτοβουλία αλλά δουλειά του υπουργείου -δεν μπορεί να έχει τους πάντες ευχαριστημένους- αλλά να προχωράει τα πράγματα».
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη στοχαστικότητα των ΑΠΕ και σε αυτή τη φάση θα πρέπει να προτεραιοποιησούμε τα έργα με μπαταρίες και να αυξήσουμε έτσι την αποθήκευση» κατέληξε ο κ. Σκυλακάκης.
Με τη σύναψη των PPAs να αποτελεί μονόδρομο για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους από τη ενεργοβόρο βιομηχανία έχουν ήδη έχουν υπογραφεί διμερή συμβόλαια από μεγάλες εταιρείες όπως ο όμιλος Βιοχάλκο ή η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Βιοχάλκο έχει υπογράψει μακροχρόνιο (δεκαετές) συμβόλαιο προμήθειας από τη ΔΕΗ για την ενέργεια που θα προέρχεται από φωτοβολταικά έργα συνολικής ισχύος 800MW, ενώ αντιστοίχως ο Τιτάνας για έργα 300MW.
Η προτεραιοποίηση των έργων ΑΠΕ με μπαταρίες μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση μέρους των PPAs που υπεγράφησαν το καλοκαίρι μεταξύ της ΔΕΗ με τον όμιλο Βιοχάλκο, καθώς , σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το συμβόλαιο της Βιοχάλκο προβλέπει αναστολή της συμφωνίας για όσα έργα δεν έχουν λάβει όρους σύνδεσης έως το τέλος του 2023. Έτσι από το σύνολο των 800MW μόνο τα 300MW διαθέτουν όρους σύνδεσης και ως εκ τούτου ο όμιλος θα ενεργοποιήσει τη ρήτρα αναστολής της συμφωνίας προκειμένου να αποφύγει την αύξηση της τιμής της ενέργειας που συνεπάγεται η ενσωμάτωση στα σχεδιαζόμενα έργα και μπαταριών. Για δε την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών θα επιδιώξει τη σύναψη άλλων συμφωνιών προμήθειας κατά πάσα πιθανότητα με αιολικά πάρκα.