Η νέα ηγέτης των Συντηρητικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λίζ Τρας, αναλαμβάνει σήμερα κι επίσημα τον πρωθυπουργικό θώκο αντικαθιστώντας τον εκδιωχθέντα Μπόρις Τζόνσον.
Η Τρας αναλαμβάνει το ρόλο της νέας πρωθυπουργού της Βρετανίας, είναι η τρίτη γυναίκα Πρωθυπουργός μετά τις Μάργκαρετ Θάτσερ και Τερέζα Μέι των Τόρις, κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο δύσκολες περιόδους των τελευταίων δεκαετιών.
Η γρήγορη ανέλιξη της δεν ήταν η πιο πειστική περίπτωση για την καταλληλότητά της να αναλάβει μια θέση που ευνοεί όσους λαμβάνουν πρωτοβουλίες και έχουν κοφτερό μυαλό.
Στις διαδοχικές υπουργικές θέσεις που κατείχε μέχρι και στην πιο πρόσφατη θητεία της ως υπουργός Εξωτερικών, δεν απέφυγε ποτέ να φέρει σε δύσκολη θέση τον εαυτό της, το κόμμα της ή τη χώρα της.
Επικές όμως είναι οι γκάφες της με πιο χαρακτηριστική αυτή που συνέβη κατά την επίσκεψη της στη Μόσχα όπου έκανε ένα ντροπιαστικό γεωγραφικό λάθος προκαλώντας αρνητικά σχόλια εις βάρος της όχι μόνο στη Ρωσία αλλά και στην Βρετανία για την «ανικανότητα» της, σε σημείο ιδιαίτερα επικίνδυνο για την Βρετανική διπλωματία.
Πίσω από κλειστές πόρτες στη Μόσχα στις 10 Φεβρουαρίου 2022 η Τρας συναντήθηκε με τον Σεργκέι Λαβρόφ, τον Ρώσο ομόλογό της ως υπουργό Εξωτερικών, για να συζητήσουν αυτό που μπορεί πλέον να θεωρηθεί ως η προετοιμασία του πολέμου στην Ουκρανία.
Προσπαθώντας να υπερασπιστεί την κυριαρχία του Κιέβου επί των εδαφών στα ανατολικά, καθώς η Ρωσία συγκέντρωσε τις δυνάμεις της κατά μήκος των συνόρων, η κορυφαία διπλωμάτης της Βρετανίας έκανε ένα ντροπιαστικό γεωγραφικό λάθος.
Η Τρας απαίτησε από τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της, καθώς οι δυτικές δυνάμεις φοβούνταν τότε ότι η Μόσχα ετοιμαζόταν να εισέλθει στην Ουκρανία μέσω των ανατολικών περιοχών της χώρας, του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, τις οποίες είχαν διεκδικήσει πριν από χρόνια οι αυτονομιστές που υποστηρίζονταν από το Κρεμλίνο.
Ο Λαβρόφ δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Ρωσία δεν είχε κάνει τίποτα που να δικαιολογεί την ανησυχία της Βρετανίας, καθώς τα στρατεύματά της βρίσκονταν εντός των ρωσικών περιφερειών Ροστόφ και Βορονέζ και γυρίζοντας προς την Τρας την ρώτησε: «Αναγνωρίζετε την κυριαρχία της Ρωσίας στις περιοχές Ροστόφ και Βορονέζ;».
Μετά από μια σύντομη παύση, η Τρας απάντησε ότι «η Μεγάλη Βρετανία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την κυριαρχία της Ρωσίας επί των περιοχών αυτών», δείχνοντας αν μη τι άλλο ότι δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Τρας ρωτήθηκε σε συνέντευξη στο BBC στις 27 Φεβρουαρίου σχετικά με το κάλεσμα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι προς τους ξένους να ενταχθούν στη νεοσύστατη Διεθνή Λεγεώνα Εδαφικής Άμυνας της Ουκρανίας και αν υποστήριζε την ένταξη Βρετανών εθελοντών, στην οποία απάντησε: «Απολύτως, αν αυτό θέλουν να κάνουν».
Τα σχόλια επικρίθηκαν από ορισμένους συναδέλφους του Συντηρητικού Κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του πρώην Γενικού Εισαγγελέα Ντομινίκ Γκριβ, ο οποίος δήλωσε ότι ενώ «τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών μπορεί να είναι απολύτως έντιμα και κατανοητά», οι άνθρωποι που πηγαίνουν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν χωρίς επίσημες άδειες από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα παραβιάζουν τον νόμο περί στρατολόγησης ξένων του 1870 και θα διαπράττουν ποινικό αδίκημα.
Στις 30 Ιανουαρίου 2022, η Τρας είπε στο πρόγραμμα Sunday Morning του BBC ότι «παρέχουμε και προσφέρουμε επιπλέον υποστήριξη στους συμμάχους μας στη Βαλτική κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και εφοδιάζουμε τους Ουκρανούς με αμυντικά όπλα». Αυτό ήταν κάτι που χλευάστηκε σε μια ανάρτηση στο Facebook από τη Ρωσίδα διπλωμάτη Μαρία Ζαχάροβα, καθώς τα κράτη της Βαλτικής βρίσκονται πάνω ή κοντά στη Βαλτική Θάλασσα και όχι στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία απέχει 700 μίλια από τη Βαλτική.
Η νέα Βρετανίδα Πρωθυπουργός χλευάστηκε έντονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Ιούνιο, όταν πρόφερε το «Taoiseach», την ιρλανδική λέξη για τον πρωθυπουργό τους, ως «κάλτσα τσαγιού».
Στη συζήτηση για το σχέδιο της Βρετανίας να παρακάμψει μονομερώς το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μάικλ Μάρτιν είχε αποκαλέσει το σχέδιο «νέο χαμηλό».
Απαντώντας η Τρας είπε: «Θα ενθάρρυνα έντονα την ιρλανδική «κάλτσα τσαγιού» να το συζητήσει αυτό με την ΕΕ».
Στην προτελευταία συγκέντρωση για την ηγεσία των Συντηρητικών, η Τρας είπε ότι «οι “ένορκοι” δεν έχουν ακόμη αποφασίσει» για το αν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι «φίλος ή εχθρός».
Σε απάντηση, ο Μακρόν είπε ότι «δεν είναι καλό να χάνεις πολύ τον προσανατολισμό σου». Όπως είπε ότι αν τον ρωτούσαν το ίδιο, «δεν θα δίσταζε ούτε δευτερόλεπτο. Η Γαλλία είναι φίλη του βρετανικού λαού».
Αν η Γαλλία και η Βρετανία «δεν μπορούν να πουν αν είναι φίλοι ή εχθροί - και αυτός δεν είναι ουδέτερος όρος - τότε οδηγούμαστε σε σοβαρά προβλήματα», πρόσθεσε.
Φυσικά αυτά είναι ελάχιστα από τα όσα έχει κάνει και πει η Λιζ Τρας στην πολιτική της καριέρα. Όμως αν συνεχίσει σ’ αυτούς τους ρυθμούς λαθών, προβλέπονται δύσκολες μέρες για την ίδια και το Συντηρητικό Κόμμα.