Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δεσμεύτηκε ότι η νέα συνεργασία για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, της αποδοτικότητας και της οικονομικής προσιτότητας θα μειώσει τις τιμές για τους Βρετανούς και θα διασφαλίσει ότι ο εθνικός εφοδιασμός του Ηνωμένου Βασιλείου «δεν θα μπορεί ποτέ ξανά να χειραγωγείται από τις ιδιοτροπίες ενός αποτυχημένου καθεστώτος».
Η πρωτοβουλία έχει ως «άμεσο στόχο» τη σταθεροποίηση των ενεργειακών αγορών και τη μείωση της ζήτησης, ενώ παράλληλα επιδιώκει την οικοδόμηση μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας με την επιτάχυνση της μετάβασης σε καθαρές εναλλακτικές λύσεις.
Αυτό θα περιλαμβάνει την προώθηση των πυρηνικών καυσίμων ως «ασφαλούς» και «αξιόπιστου» μέρους της μετάβασης, την επιτάχυνση της ανάπτυξης του καθαρού υδρογόνου και την προώθηση διεθνών επενδύσεων στην υπεράκτια αιολική ενέργεια και τη δέσμευση άνθρακα.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών για μείωση του κόστους ζωής, οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να εξάγουν τουλάχιστον εννέα έως 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου σε τερματικούς σταθμούς του Ηνωμένου Βασιλείου κατά το επόμενο έτος, υπερδιπλασιάζοντας το επίπεδο του 2021.
Η εταιρική σχέση θα καθοδηγείται από μια νέα κοινή ομάδα δράσης Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ, υπό την ηγεσία ανώτερων αξιωματούχων της βρετανικής κυβέρνησης και του Λευκού Οίκου, με την πρώτη συνάντηση να πραγματοποιείται ουσιαστικά την Πέμπτη.
Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν αναμένεται να παραστούν.
Ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι η εταιρική σχέση θα συμβάλει στον τερματισμό της εξάρτησης της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια «μια για πάντα» και θα μειώσει τις τιμές για τους Βρετανούς καταναλωτές.
«Μαζί το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν ότι η παγκόσμια τιμή της ενέργειας και η ασφάλεια του εθνικού μας εφοδιασμού δεν θα μπορέσουν ποτέ ξανά να χειραγωγηθούν από τα καπρίτσια ενός αποτυχημένου καθεστώτος» δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ.
«Διαθέτουμε τους φυσικούς πόρους, τη βιομηχανία και την καινοτόμο σκέψη που χρειαζόμαστε για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο, πιο ελεύθερο σύστημα και να επιταχύνουμε τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια».
Αναφερόμενοι στον πόλεμο στην Ουκρανία, οι Σούνακ και Μπάιντεν δήλωσαν σε κοινή δήλωση ότι είναι «πιο σημαντικό από ποτέ» για τους συμμάχους να συνεργαστούν για να οικοδομήσουν «ανθεκτικά διεθνή συστήματα».
«Ο άμεσος κοινός μας στόχος να σταθεροποιήσουμε τις ενεργειακές αγορές, να μειώσουμε τη ζήτηση και να διασφαλίσουμε βραχυπρόθεσμα την ασφάλεια του εφοδιασμού υποστηρίζεται από τον μακροπρόθεσμο στόχο της υποστήριξης μιας σταθερής ενεργειακής μετάβασης προς την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050, η οποία από μόνη της θα ενισχύσει την ενεργειακή μας ασφάλεια», ανέφεραν.
«Για τον σκοπό αυτό, δημιουργούμε μια κοινή ομάδα δράσης για την ενεργειακή ασφάλεια και την προσιτότητα για να επιταχύνουμε την άμεση συνεργασία μας σε βραχυπρόθεσμες δράσεις για τη στήριξη της ενεργειακής ασφάλειας και της προσιτότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε ολόκληρη την Ευρώπη».