Χθες, ο Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τόλμησε να κατασυκοφαντήσει για άλλη μια φορά τη χώρα μας καταδεικνύοντας την ως δολοφόνο προσφύγων στο Αιγαίο.
Και ναι μεν έλαβε άμεση και σκληρή απάντηση από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, αλλά όλοι οι άλλοι «σύμμαχοι» μας έκαναν ότι δεν καταλαβαίνουν, όπως συνήθως πράττουν δεκαετίες τώρα, με πρώτο και καλύτερο το ΝΑΤΟ που αγνοεί επιδεικτικά τις τουρκικές προκλήσεις και τον επεκτατισμό της Τουρκίας.
Γιατί λοιπόν ο «σουλτάνος» Ερντογάν να συμμορφωθεί όταν το ΝΑΤΟ πάντα βρίσκει τρόπους να τον αφήνει στο απυρόβλητο και να τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων με την Ελλάδα;
Όσο για τις ΗΠΑ, η αλήθεια είναι ότι κόστισε πολύ στον Ερντογάν η άρνηση να προμηθεύσουν την Τουρκία με μαχητικά αεροσκάφη, αλλά αυτός όπως φαίνεται δεν πτοείται και έχει ξεκινήσει ένα ανατολίτικο παζάρι απειλώντας με αγορές μαχητικών ακόμη και τον Πούτιν!
Και χθες δυστυχώς έσκασε η είδηση, ότι κάποιοι Αμεικάνοι γερουσιαστές στη Νέα Υόρκη με τους οποίους συναντήθηκε ο Ερντογάν, λένε «ναι» για την αγορά από την Τουρκία F-16. Αυτό, βέβαια το είπε ο ίδιος ο Ερντογάν που μίλησε στο πρακτορείο Reuters και ξέρει να λέει ψέματα.
Όποια και αν είναι η αλήθεια, το γεγονός είναι πως ο Ερντογάν συναντάται με Αμερικανούς γερουσιαστές και μιλάει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ το παίζει και ειρηνοποιός και διαμεσολαβητής μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τους δουλεύει όλους ψιλό γαζί και αυτοί τον έχουν συνομιλητή και τον αφήνουν ανεξέλεγκτο.
Όσο για τον «τσάρο» Πούτιν, χθες, κατάφερε να στρέψει και πάλι όλα τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του και να «στήσει» τους δυτικούς ηγέτες στις τηλεοράσεις τους, περιμένοντας τον να κάνει διάγγελμα, στο οποίο όπως διέρρεαν τα ρωσικά μέσα θα εξήγγειλε ότι η Ρωσία θα κάνει αποδεκτά τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων που στήνουν οι φιλορώσοι και το Κρεμλίνο σε 4 κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.
Το διάγγελμα δεν έγινε, -ίσως γίνει σήμερα όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες- αλλά ο Πούτιν αναστάτωσε και πάλι τους Δυτικούς.
Σε ότι αγορά τώρα διάφορες αναλύσεις που γράφονται περί απομόνωσης του ακόμη και από την Κίνα και την Ινδία, που δήθεν διαφωνούν με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτά είναι προφανώς προς λαϊκή κατανάλωση.
Και ο Κινέζος Σι Ζι Πινγκ και ο Ινδός Ναρέντρα Μόντι κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τον Πούτιν και συζητούν για την ενδυνάμωση του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης που πολλοί και δικαίως θεωρούν ότι προορίζεται να αντικαταστήσει το «ψυχροπολεμικό» Σύμφωνο της Βαρσοβίας.