Η Δύση μιλάει ευθέως για δολιοφθορά, αλλά δεν κατηγορεί ευθέως τη Ρωσία, ενώ η Μόσχα από την πλευρά της ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι λογικό να κατέστρεψε δικούς της αγωγούς.
Επικοινωνιακά πάντως και οι δυο πλευρές αλληλοκατηγορούνται παρουσιάζοντας τα επιχειρήματα τους, αλλά και αποφεύγοντας – τουλάχιστον μέχρι τώρα- να σηκώσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης.
Οι Δυτικοί έχουν βγάλει το συμπέρασμα τους ότι οι εκρήξεις στους αγωγούς αποτελούν δολιοφθορά χωρίς να κατονομάζουν την Ρωσία, αλλά ποιόν άλλον να εννοούν αν όχι τον Πούτιν. Σίγουρα όχι τους ιδίους, άρα δεν μένει άλλος από τον Ρώσο Πρόεδρο.
Το Κρεμλίνο από την δική του πλευρά, θέτει ένα σημαντικό ερώτημα, γιατί η Ρωσία θα έκανε σαμποτάζ στους δικούς της αγωγούς, που διοχέτευαν κερδοφόρες εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Όποια και αν είναι η αλήθεια, το γεγονός είναι ένα και τρομακτικό.
Ο πόλεμος Δύσης-Ρωσίας μπαίνει σε μια δεύτερη δυναμική φάση και δεν περιορίζεται μόνο σε οξείες λεκτικές αντιπαραθέσεις και σε οικονομικές κυρώσεις.
Ο πόλεμος από την Ουκρανία, άρχισε να εξαπλώνεται στην Ευρώπη και μάλιστα με χτυπήματα που θυμίζουν τρομοκρατικές ενέργειες για τις οποίες κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη.
Δυστυχώς όλα δείχνουν ότι πλέον βρισκόμαστε ένα βήμα μετά τον νέο «ψυχρό πόλεμο» Δύσης-Ρωσίας με ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων «βρώμικων» χτυπημάτων σε υψίστης σημασίας υποδομές σε όλη την γηραιά ήπειρο.
Ακόμη και στην περίπτωση που τα χτυπήματα αυτά δεν στοχεύσουν ανθρώπινες ζωές, οι καταστροφές που μπορεί να επιφέρουν θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στους πολίτες της Ευρώπης.
Κάποιοι αναλυτές, ισχυρίζονται ότι ακόμη και αν τεθούν σε αχρηστία μετά τις εκρήξεις οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2, το «κακό» είναι μικρό για την Ευρώπη, γιατί ούτως ή άλλως ο Nord Stream 2 δεν είχε ποτέ τεθεί σε λειτουργία, ενώ ο Nord Stream 2 υπολειτουργούσε στέλνοντας μικρές ποσότητες φυσικού αερίου, ενώ ταυτόχρονα είναι αποφασισμένη η πλήρης ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.
Αυτό δεν είναι, όμως, ένα επιθυμητό σενάριο. Ένας νέος «ψυχρός πόλεμος» πρέπει να αποφευχθεί για το καλό όλων των λαών της υφηλίου. Νέο «Τείχος του Βερολίνου» δεν πρέπει να υψωθεί.
Και με τέτοιες απόψεις δεν πρέπει να χειραγωγούνται οι λαοί.
Γιατί ακόμη και αν είναι αλήθεια ότι μετά το αποτέλεσμα των εκρήξεων στους ρωσικούς αγωγούς το «κακό» είναι μικρό, κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι αν ο «βρώμικος» πόλεμος συνεχιστεί οι επόμενοι στόχοι δεν θα είναι άλλες βαρύνουσας σημασίας τεχνολογικές υποδομές, όπως για παράδειγμα οι τηλεπικοινωνίες ή ακόμη χειρότερα ανθρώπινες ζωές.