Η απάντηση δεν είναι εύκολη γιατί διεφθαρμένοι πολιτικοί και επιχειρηματίες που διαπλέκονταν διαπράττοντας συνήθως οικονομικά εγκλήματα και υπάρχουν και υπήρχαν.
Σήμερα, όμως, η διαφθορά, «βγάζει μάτια» και γίνεται εύκολα αντιληπτή από τους πολίτες κυρίως για δύο λόγους.
Ο πρώτος είναι ότι οι άνθρωποι σήμερα στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν μεγαλύτερη μόρφωση απ’ ό,τι στο παρελθόν , ξέρουν να ξεχωρίζουν -αν και όχι πάντα- την αλήθεια από το ψέμα και έτσι διακρίνουν τις υποθέσεις χρηματισμού, δωροδοκίας, διαφθοράς, παράνομου πλουτισμού, ξεπλύματος μαύρου χρήματος, πολιτικών άνομων παρεμβάσεων .
Ο δεύτερος λόγος που η διαφθορά και η διαπλοκή φαίνεται καθαρότερα την εποχή μας είναι ότι οι ανήθικοι πολιτικοί και οι επιχειρηματίες που φθάνουν στο έγκλημα, -όπως αυτό ορίζεται είτε πραγματικά είτε μεταφορικά-, το κάνουν πολλές φορές απροκάλυπτα γιατί θεωρούν τους εαυτούς τους «υπεράνω του νόμου» αν και δυστυχώς σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό ισχύει.
Η γερμανική εφημερίδα τιτλοφορεί το άρθρο της «Η Οικονομία χρειάζεται και Ηθική», και κανένας πολίτης σε οποιαδήποτε χώρα δεν θα διαφωνούσε.
Ωστόσο υπάρχει μια παράμετρος στην οποία αναφέρεται η Handelsblatt που σε πολλές περιπτώσεις δεν ισχύει.
Η οικονομική επιθεώρηση αναφέρει ότι «Σε αντίθεση με το παρελθόν, τα σκάνδαλα διαφθοράς και το οικονομικό έγκλημα βρίσκονται όλο και συχνότερα στο επίκεντρο της δημοσιότητας εδώ και περίπου 15 χρόνια. Τηλεόραση, κοινωνικά δίκτυα και ΜΜΕ που μεταδίδουν ψηφιακά όλο το 24ωρο παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο σε αυτό, ενώ και οι Αρχές διεξάγουν τις έρευνες με μεγαλύτερη επιμονή και αποτελεσματικότητα. (…) Σε δύσκολους καιρούς οι άνθρωποι βάζουν στο μικροσκόπιο το πώς συμπεριφέρονται οι υψηλόβαθμοι πολιτικοί και οι επιχειρηματίες».
Πράγματι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε όλες τις χώρες βοηθούν στην αποκάλυψη σκανδάλων και εγκληματικών ενεργειών από μέρους των πολιτικών και των επιχειρηματιών;
Πράγματι οι Αρχές, διωκτικές, εισαγγελικές και δικαστικές, σε όλες τις χώρες διεξάγουν τις έρευνες με μεγαλύτερη επιμονή και αποτελεσματικότητα;
Αυτό είναι ένα ακόμη μεγάλο ερώτημα. Οι πολίτες του κάθε κράτους σίγουρα θα δώσουν διαφορετικές απαντήσεις.
Εμείς ως Έλληνες πολίτες βλέποντας τις τελευταίες δεκαετίες όλα αυτά τα σκάνδαλα να «πετούν» πάνω από τα κεφάλια μας και σε πλείστες των περιπτώσεων να μην καταλήγουν σε διαλεύκανση μάλλον έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη μας στους θεσμούς, αλλά πρωτίστως στους πολιτικούς. Γι’ αυτό και η μεγάλη αποχή από τις κάλπες.
Όσο για τους επιχειρηματίες και δη τους ισχυρούς, ούτε λόγος για την «καλή» τους φήμη.