Ίσως αυτό το εγχειρίδιο το έχει μελετήσει διεξοδικά και ο πρωθυπουργός και ακολουθεί τις «προτροπές» του Γερμανού φιλοσόφου προκειμένου να κερδίσει τις «μάχες» με την αντιπολίτευση και να πείσει τους ψηφοφόρους όχι έχει δίκιο ακόμη και για τις πέραν κάθε αμφισβήτησης αποτυχίες και αστοχίες του.
Ο ίδιος ο Άρθουρ Σοπενχάουερ, ισχυρίζεται στο δοκίμιο του ότι πρέπει να γνωρίζουμε την τέχνη της «εριστικής διαλεκτικής», γράφοντας ότι "είναι η τέχνη του να λογομαχεί κανείς - και να λογομαχεί με τέτοιο τρόπο ώστε να υπερασπίζεται επαρκώς τις θέσεις του, είτε έχει δίκιο είτε άδικο". Και συμπλήρωνε : "Σε μια αντιπαράθεση, πρέπει να αγνοήσουμε την αντικειμενική αλήθεια, ή μάλλον να την εκλάβουμε ως μια τυχαία συγκυρία, και να επικεντρωθούμε μόνο στην υπεράσπιση της θέσης μας και στην αντίκρουση της θέσης του αντιπάλου".
Έχω την αίσθηση και εκτιμώ ότι ανήκω στην πλειοψηφία, ότι αυτό πράττει και ο πρωθυπουργός της χώρας.
Αγνοεί την «αντικειμενική αλήθεια» για δεκάδες προβλήματα, όπως η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια, η έκρηξη των τιμών της ενέργειας, οι τεράστιες ελλείψεις στα φάρμακα, η επιεικώς πλημμελής λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων λόγω ελλείψεων προσωπικού και υποδομών, η ανήθικη και παράνομη δράση βουλευτών του κόμματος του, η «διάβρωση» του δημοκρατικού πολιτεύματος με τις παράνομες υποκλοπές και πολλά ακόμη.
Σε όλες αυτές τις αντιπαραθέσεις εκλαμβάνει τα προβλήματα ως μια «τυχαία συγκυρία», ακολουθώντας πιστά τις προτροπές του Σοπενχάουερ και επικεντρώνεται μόνο στην υπεράσπιση της θέσης του.
Παραβλέπει κάθε αδικία, αποτυχία, παρατυπία και εμμένει «εριστικά» στις δικές του θέσεις και απόψεις. Θέλει απλά να επιβληθεί παραβλέποντας όλα τα άλλα και κυρίως την πραγματικότητα.
Το μεγάλο ζητούμενο είναι αν τελικά αυτή η τακτική του Σοπενχάουερ θα βοηθήσει πολιτικά τον πρωθυπουργό και το κυβερνών κόμμα στις κάλπες που θα στηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα.
Τα αντίπαλα πολιτικά κόμματα βεβαίως αντιδρούν, παρουσιάζοντας τις δικές τους θέσεις και απόψεις για τις κυβερνητικές αποτυχίες.
Μένει να διαπιστωθεί αν θα υπάρξουν ανάλογες … αντιδράσεις από την πλευρά των ψηφοφόρων. Αν έχουν διακρίνει το τέχνασμα της κυβέρνησης να θέλει να πείσει ότι «έχει πάντα δίκιο» ή αν τελικά ο Σοπενχάουερ έχει … δίκιο.