Σε λίγες μέρες η κυβέρνηση καλείται να πάρει την οριστική της απόφαση για το ποσοστό της αύξησης του κατώτατου μισθού και ήδη οι εργοδότες έχουν δημοσιοποιήσει τις θέσεις τους.
Και τι προκύπτει απ’ αυτές; Ότι οι βιομήχανοι, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και οι τουριστικές επιχειρήσεις, όλοι όσοι δηλαδή ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες της αλματώδους αυξήσεις των τιμών έχουν κερδίσει απίστευτα ποσά, αλλά και διαχρονικά κερδίζουν περισσότερα από κάθε άλλο επιχειρηματία, είναι αυτοί που θέλουν «πετσοκομμένη» αύξηση του κατώτατου μισθού.
Κύκλοι του ΣΕΒ «φωτογραφίζουν» μια λογική αύξηση 5,5%-6% ή το πολύ 6% -7%, κάνοντας λόγο για επιβράδυνση της μείωσης της ανεργίας και την επιβάρυνση των επιχειρήσεων από το ενεργειακό κόστος.
Να επισημανθεί ότι μέλη στον ΣΕΒ δεν είναι μόνο οι βιομήχανοι αλλά ένα ευρύτατο δίκτυο επιχειρήσεων, οργανισμών και ενώσεων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων σούπερ μάρκετ, ενεργειακές εταιρείες, πολυκαταστήματα κλπ, ακριβώς όπως προαναφέρθηκε οι «πλούσιοι» της χώρας μας.
Οι ξενοδόχοι του ΣΕΤΕ πάντως είναι περισσότερο «τσιγκούνηδες» στην αύξηση του κατώτατου μισθού προτείνοντας αυξήσεις έως 5,5% , παρά το γεγονός ότι ήταν επί της ουσίας οι πλέον κερδισμένοι από την καλή τουριστική σεζόν το 2022.
Μεγάλος σύμμαχος των «τσιγκούνηδων» αποδεικνύεται η Τράπεζα της Ελλάδος του Γιάννη Στουρνάρα που χαμηλώνει ακόμη περισσότερο τον πήχη προτείνοντας αύξηση μεταξύ 3% με 5% που είναι και η μικρότερη μεταξύ των προτάσεων των εργοδοτικών φορέων. Πάντως, αναφέρει ότι θα μπορούσε να ήταν οριακά αποδεκτή και μια αύξηση , χαμηλότερη του επιπέδου του πληθωρισμού που κινείται στο 7%.
Από την άλλη πλευρά οι μικρομεσαίοι εμφανίζονται με πιο κοινωνικό πρόσωπο και οι εκπρόσωποι τους προτείνουν αύξηση κατώτατου μισθού 7% οι έμποροι (ΕΣΕΕ) και μεταξύ 8% και 10% οι επαγγελματιοβιοτέχνες (ΓΣΕΒΕΕ). Και είναι ακριβώς αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον τόσο κατά την περίοδο των μνημονίων, όσο και μετά, από την πανδημία του κορονοϊού και από την ενεργειακή κρίση και την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού.
Όσον αφορά τους ίδιους τους εργαζόμενους, όπως είναι λογικό, μέσω της ΓΣΕΕ ζητούν από την κυβέρνηση να εγκρίνει την μεγαλύτερη αύξηση της τάξεως του 15,8%.
Τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση δεν είναι γνωστό. Σίγουρα, όμως, τα κριτήρια της θα είναι κατά βάση … προεκλογικά. Θα πάρει αποφάσεις με βάση την δική της εκλογική «πελατεία», αλλά και επιδιώκοντας να περιορίσει και την δυσαρέσκεια είτε των εργοδοτών είτε των εργαζομένων. Μια αύξηση που λογικά θα κυμαίνεται στο 5,5% για να φτάσει και πάλι ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ που ήταν πριν τα μνημόνια θα ικανοποιεί -μόνο- τους εργοδότες, ενώ μια αύξηση της τάξης του 9,9%, που θα απορροφά πλήρως τον πληθωρισμό και θα φτάσει τον κατώτατο μισθό στα 785 ευρώ, δεν θα μπορεί να «πολεμηθεί» από τους εργαζόμενους, γιατί την αύξηση που ζητούν δεν πρόκειται να την δουν. Οψόμεθα…