Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης περίπου δυο εβδομάδες πριν από την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, χθες, αρνήθηκε να αποκαλύψει την αύξηση που θα προκρίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Παράλληλα, όμως, φρόντισε -η αλήθεια είναι με μελιστάλαχτο ύφος- να ψαλιδίσει τις ελπίδες για μια ουσιαστική αύξηση, δηλώνοντας ότι ο κατώτατος μισθός θα είναι χαμηλότερος των 800 ευρώ.
Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη γυρίζει τις πλάτες στους απελπιστικά χαμηλόμισθους εργαζόμενους και σπεύδει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματιών. Ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης δικαιολόγησε την όπως φαίνεται ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού ότι θα έβλαπτε τις επιχειρήσεις που δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε ένα αυξημένο μισθολογικό κόστος.
Ψέματα ή έστω τη μισή αλήθεια είπε και πάλι ο κ. Χατζηδάκης. Γιατί επισήμως οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι αυτές που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι και αυτές που δέχονται να δώσουν στους εργαζομένους τους μεγαλύτερη αύξηση απ’ αυτή που προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας.
Ποιοι δεν θέλουν να δώσουν ικανοποιητική αύξηση στον κατώτατο μισθό; Οι πλούσιες και ισχυρές επιχειρήσεις, οι ξενοδόχοι, οι βιομήχανοι και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως και οι τραπεζίτες.
Αυτούς θέλει να «προστατέψει» ή επί το ορθότερο να ικανοποιήσει ο κ. Χατζηδάκης.
Και μάλιστα σε μια εποχή που η κυβέρνηση στην οποία είναι υπουργός έχει να επιδείξει την τρανταχτή αποτυχία της έκρηξης του πληθωρισμού που κατατρώει τα εισοδήματα των καταναλωτών.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού σε αποδεκτά επίπεδα μπορεί να αποδείχθηκε πρωταπριλιάτικο κυβερνητικό ψέμα, αλλά δυστυχώς η έκρηξη της ακρίβειας αποτελεί τη σκληρή πραγματικότητα.
Χθες, η Στατιστική Αρχή της χώρας ανακοίνωσε τον πληθωρισμό Φεβρουαρίου που ναι μεν δείχνει να αποκλιμακώνεται στο 6,1%, αλλά με τι τιμές των τροφίμων να καλπάζουν με μέση αύξηση 15%, ενώ και οι τιμές της ενέργειες εξακολουθούν να διαμορφώνονται σε δυσθεώρητα ύψη.
Τον κ. Χατζηδάκη και την κυβέρνηση συνολικά, όμως, δεν δείχνει να την ενδιαφέρει αυτή η ζοφερή πραγματικότητα. Προφανώς εκτιμούν -αλλά κάνουν λάθος- ότι θα μειώσουν την αγανάκτηση των πολιτών για τις απαράδεκτα χαμηλές αμοιβές και τις απαράδεκτα υψηλές τιμές με τις ελεημοσύνες των διαφόρων «pass» που μοιράζουν προεκλογικά.
Χρόνος, έστω και λίγος υπάρχει ακόμη. Η αύξηση του κατώτατου μισθού επιβάλλεται να είναι ικανοποιητική και σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον ίση με τον πληθωρισμό του προηγούμενου έτους, δηλαδή κοντά στο 10% πράγμα που σημαίνει νέο κατώτατο μισθό περίπου στα 800 ευρώ και όχι χαμηλότερο.