Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια που δείχνει ότι οι καταναλωτές συνεχώς αναγκάζονται να βάζουν το χέρι όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, έστω και αν κάποιοι και στη συγκεκριμένη περίπτωση η κυβέρνηση και τα φιλικά προς αυτή μέσα ενημέρωσης επιχειρούν να θολώσουν ή ακόμη και να παραποιήσουν πλήρως την πραγματικότητα, μιλώντας με έμφαση για μείωση του πληθωρισμού και επιτυχημένες κυβερνητικές πολιτικές αντιμετώπισης της ακρίβειας.
Να εξηγήσουμε με απλά λόγια, λοιπόν, ότι όταν τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν μείωση/αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, δεν σημαίνει ότι υπάρχει πτώση των τιμών των προϊόντων και των υπηρεσιών, αλλά για επιβράδυνση των αυξήσεων -στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή της στατιστικής μέτρησης- που πάντως εξακολουθούν να είναι αυξήσεις ,οι οποίες μάλιστα προστίθενται στις προηγούμενες μεγαλύτερες αυξήσεις.
Έτσι φέτος το Μάρτιο οι αυξήσεις των τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών που «συνθέτουν» το πάλαι ποτέ επονομαζόμενο «καλάθι της νοικοκυράς», ήταν της τάξης του 4,6% σε σχέση με τον Μάρτιο του περασμένου έτους, έναντι αύξησης 8,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021.
Μάλιστα σε δωδεκάμηνη βάση οι αριθμοί δείχνουν μια χειρότερη πραγματικότητα, καθώς ο μέσος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του δωδεκαμήνου Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2021 – Μαρτίου 2022, παρουσίασε αύξηση 9,2% έναντι αύξησης 3,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Απριλίου 2021 – Μαρτίου 2022 με το δωδεκάμηνο Απριλίου 2020 – Μαρτίου 2021.
Και βέβαια η πλήρης εικόνα γίνεται αντιληπτή με την παρουσίαση από την ΕΛΣΤΑΤ των αυξήσεων κατά κατηγορία αγαθών και υπηρεσιών συγκριτικά τον Μάρτιο του 2023 με τον Μάρτιο του 2022.
Τα τρόφιμα παρουσίασαν αύξηση κατά 14,3% , τα ρούχα και τα παπούτσια κατά 14,4% , τα είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες κατά 11%, τα φάρμακα και οι ιατρικές υπηρεσίες κατά 5,6%, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και οι καφετέριες κατά 7,5%, τα καταστήματα προσωπικής φροντίδας κατά 6,2%.
Αυτές είναι πραγματικές αυξήσεις που οι καταναλωτές τις νοιώθουν σκληρά στην καθημερινότητα τους, έστω και αν κάποιοι τους μιλούν για πτώση του πληθωρισμού .
Αλλά και κάποιες μειώσεις που παρουσιάζονται -ορθώς- από την ΕΛΣΤΑΤ, μάλλον δεν λένε την πλήρη αλήθεια. Με κορυφαίο παράδειγμα την αποτύπωση μείωσης των τιμών σε ηλεκτρισμό και πετρέλαιο θέρμανσης, που πράγματι υπήρξε, αλλά που οι τιμές τους εξακολουθούν να καίνε τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς σε σύγκριση με τις τιμές προ ενεργειακής κρίσης.