Γιάννης Τριήρης: Η αφαίμαξη που βαφτίστηκε «αλληλεγγύη»

Γιάννης Τριήρης: Η αφαίμαξη που βαφτίστηκε «αλληλεγγύη»
Παρασκευή, 28/04/2023 - 06:31

Πολλές προεκλογικές υποσχέσεις έχουμε να ακούσουμε το διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές της 21ης Μαΐου απ’ όλα τα πολιτικά κόμματα στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν όσο περισσότερες ψήφους μπορούν.

Στο πλαίσιο αυτό τα πολιτικά κόμματα «στοχεύουν» και τους συνταξιούχους που είναι και η πλέον πιστή μερίδα του πληθυσμού που δίνει δυναμικά το παρόν στις κάλπες.

Πολύ χαμηλόφωνα, όμως, οι πολιτικοί αρχηγοί αναφέρονται στη μεγαλύτερη αφαίμαξη που υφίστανται οι συνταξιούχοι από το χαράτσι που τους επιβλήθηκε τα χρόνια των μνημονίων και συγκεκριμένα από το 2010 και ακούει στο όνομα Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ).

Πρόκειται για πραγματικά μεγάλο κεφαλικό φόρο που επιβάλλεται επιπρόσθετα σε όλες τις συντάξεις που είναι μεγαλύτερες από 1400 ευρώ για την κύρια σύνταξη και τα 300 ευρώ για την επικουρική και μάλιστα σε ποσοστά που κυμαίνονται από 3% έως 14% στις κύριες και από 3% έως 10% στις επικουρικές, όταν ο βασικός φορολογικός συντελεστής εισοδήματος είναι της τάξης του 9%.

Τα ποσοστά είναι τεράστια και μειώνουν σημαντικά το καθαρό ποσό της σύνταξης που τελικά καταλήγεις τις τσέπες των απόμαχων της εργασίας. Μάλιστα φέτος με τις αυξήσεις της τάξης του 7,75% που δόθηκαν στις συντάξεις φέτος, κάποιοι συνταξιούχοι είδαν την σύνταξη τους να ξεπρνά τα 1400 ευρώ μικτά, αλλά η καθαρή αύξηση σχεδόν «φαγώθηκε» από την ΕΑΣ.

Ο σκοπός που εφευρέθηκε από την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου το 2010 η επιβολή στις συντάξεις του ΕΑΣ ήταν δήθεν ότι τα χρήματα αυτά θα έμπαιναν στο ταμείο του ΑΚΑΓΕ, του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών, που δημιουργήθηκε τότε για να διασφαλίσει τις μελλοντικές συντάξεις.

Και το χαράτσι αυτό διατηρείται ακόμη και σήμερα παρά τις συνεχείς προσφυγές των συνταξιούχων στα δικαστήρια.

Και μάλιστα όταν ήδη στο ταμείο του ΑΚΑΓΕ βρίσκονται σχεδόν 15 δισ. Ευρώ.

Στο προεκλογικό της πρόγραμμα της η απερχόμενη κυβέρνηση, φρόντισε να κάνει μια φευγαλέα αναφορά στο χαράτσι υποσχόμενη ότι θα μειώσει τους πραγματικά εξωφρενικούς συντελεστές του, αλλά ούτε λόγος για την κατάργηση του.

Η ΝΔ προτιμά να διαφημίζει την πρόθεση της για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών και των εργαζομένων και όχι να προβεί στην κατάργηση ενός πραγματικά άδικου πρόσθετου φόρου.

Για την διασφάλιση των συντάξεων στο μέλλον δεν μπορεί να πληρώνουν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι. Αυτοί πλήρωσαν ήδη κατά τον εργασιακό τους βίο. Αυτή είναι υποχρέωση της Πολιτείας και της εκάστοτε κυβέρνησης.

Όχι επειδή οι συνταξιούχοι θεωρούνται φίλα προσκείμενοι προς την κυβέρνηση να τους αρμέγουμε.

Και αν έστω στα χρόνια των μνημονίων δικαιολογείτο ένα τέτοιο χαράτσι στις πιο υψηλές συντάξεις, τώρα σίγουρα δεν είναι αναγκαίο. Αρκεί η κυβέρνηση όποια και αν προκύψει από τις εκλογές να μην αντιμετωπίζει τους συνταξιούχους ως απόκληρους αλλά ως πολίτες που προσέφεραν τα μέγιστα στην κοινωνία και την οικονομία κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

ΥΓ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προαναγγείλει την πλήρη κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, αλλά δεν το έπραξε όταν ήταν κυβέρνηση. Μοναδική δικαιολογία ότι δεν είχαμε ακόμη βγει από τα μνημόνια. Θα κριθεί …