Και στα δύο αυτά γεγονότα, οι Ευρωπαίοι ήταν αυτοί που φαίνεται ότι έκαναν τη χειρότερη διαχείριση και τα μεγαλύτερα λάθη, σε αντίθεση με τους Αμερικανούς που απέδειξαν ότι ξέρουν να κινούνται καλύτερα σε κρίσιμες καταστάσεις, τόσο κατά την διάρκεια των κρίσεων όσο και στη συνέχεια.
Η περίπτωση της πανδημίας του κορονοϊού αποτελεί απόδειξη, καθώς όπως αποκαλύφθηκε μετά το τέλος της πανδημίας οι ΗΠΑ κινήθηκαν με γνώμονα το οικονομικό τους συμφέρον και όσα εμβόλια τους έμειναν στα αζήτητα τα επέστρεψαν στις φαρμακευτικές εταιρείες που τα είχαν προμηθευτεί χωρίς να τους πληρώσουν ούτε ένα δολάριο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα το αμερικανικό δημόσιο κέρδισε έτσι μόνο από τα εμβόλια που επέστρεψε στη Pfizer στα τέλη του 2023, πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σε αντίθεση η Ευρωπαϊκή Ένωση πέταξε στα άχρηστα αντιικά εμβόλια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αξίας υψηλότερης τους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, χωρίς καν να διαπραγματευτούν με τις φαρμακευτικές εταιρείες για την επιστροφή τους, ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν ότι μέσα στους δυο επόμενους μήνες θα λήξουν εμβόλια με κόστος ακόμη υψηλότερο.
Σ΄ αυτή την περίπτωση μάλλον «Αμερικανάκια» αποδείχθηκαν οι Ευρωπαίοι.
Αλλά και στην περίπτωση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι απέδειξαν ότι δεν γνωρίζουν ή δεν μπορούν να σταθούν στο ύψος τους. Έτσι, ενώ φαίνονται ως η «ουρά», είναι αυτοί που έχουν «πληρώσει» την μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία σε σχέση με τις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, από την έναρξη του πολέμου τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν διαθέσει πάνω από 85 δισεκατομμύρια ευρώ προς στήριξη της Ουκρανίας και του λαού της.
Στον αντίποδα οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει προς την Ουκρανία βοήθεια ύψους περίπου 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή αισθητά μικρότερη από αυτή των Ευρωπαίων.
Και δεν είναι μόνο το σκέλος της οικονομικής βοήθειας που οι ΗΠΑ είναι «κερδισμένες».
Από τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ρωσία και κυρίως αυτά που αφορούν το ενεργειακό εμπάργκο τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι πολίτες τους επλήγησαν οικονομικά, καθώς κλήθηκαν να πληρώσουν τεράστια ποσά για την ενεργειακή τους επάρκεια.
Και τα ποσά αυτά τα πλήρωσαν στις ΗΠΑ, οι οποίες εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση και διέθεσαν στην Ευρώπη δικά τους καύσιμα, κυρίως υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG σε τιμές που μπορούν να χαρακτηριστούν αισχροκέρδεια.
Και σ’ αυτή τη μεγάλη κρίση οι Ευρωπαίοι αποδείχθηκαν «αμερικανάκια» δικαιώνοντας όλους όσοι πιστεύουν και μιλούν για έλλειψη ηγετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.