Το «παζάρι» έδειχνε πολιτικά τίμιο, καθώς τα προτεινόμενα πρόσωπα - Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν , Αντόνιο Κόστα, Ρομπέρτα Μέτσολα και Κάγια Κάλλας - ανήκουν σε διαφορετικές ευρωπαϊκές πολιτικές «οικογένειες» και οι θέσεις για τις οποίες προορίζονται «μοιράζονται» αναλογικά με τους ψήφους που έδωσαν οι Ευρωπαίοι πολίτες στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.
Το μεγάλο ζητούμενο για την Ευρώπη, όμως, δεν είναι ποια θα είναι τα πρόσωπα που θα κρατήσουν στα χέρια τους τις τύχες της γηραιάς ηπείρου, αλλά ποιες πολιτικές θα συμφωνηθούν από τους ευρωπαίους ηγέτες να ακολουθηθούν στο εξής, σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη, με πολέμους να μαίνονται στη γειτονιά της Ευρώπης.
Και εδώ τα πράγμα δεν είναι διόλου ευοίωνα για την Ευρώπη και τους λαούς της, καθώς οι πολιτικοί ταγοί τους δείχνουν να άγονται και να φέρονται από τα συμφέροντα των ΗΠΑ που λανθασμένα θεωρούνται ως η κεφαλή της Δύσης.
Την ίδια ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες παζάρευαν για τα πρόσωπα, ο επικίνδυνος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε ομιλία του στο Wilson Center, ένα κέντρο μελετών στην Ουάσινγκτον, ζητούσε εμμέσως πλην σαφώς η Δύση –και φυσικά η Ευρώπη- να ανοίξει έναν νέο πόλεμο, αυτή τη φορά εναντίον της Κίνας.
Όπως προσπάθησε να εξηγήσει αυτό πρέπει γίνει γιατί η Κίνα πρέπει να πληρώσει το τίμημα για την υποστήριξή της στη Ρωσία.
Και το πράττει αυτό ο επικίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη Στόλτενμπεργκ, ενώ του απομένουν λίγοι μήνες πριν αποχωρήσει από τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.
Προφανώς, για να υποστηρίξει τα γνωστά συμφέροντα, θέλει να πιέσει πριν φύγει για την έναρξη ενός νέου πολέμου, με το μεγαλύτερο πληθυσμιακά κράτος του πλανήτη.
«Η Κίνα τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ταυτόχρονα θέλει να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Δύση», είπε ο Στόλτενμπεργκ αναφερόμενος στην φιλική στάση της Κίνας προς την Ρωσία. Και κατέληξε λέγοντας πως «κάποια στιγμή οι Σύμμαχοι θα πρέπει να επιβάλλουν στην Κίνα μέτρα που θα έχουν ένα κόστος».
Και είναι παγκοσμίως γνωστό πως τις θέσεις αυτές του γ.γ. του ΝΑΤΟ τις υπαγορεύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες του Μπάιντεν που βρίσκεται και αυτός ένα βήμα πριν την αποχώρηση από την προεδρία, αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Η νέα ηγεσία της ΕΕ έχει την υποχρέωση να δει τα πράγματα από την πλευρά των Ευρωπαίων και να σχεδιάσει μια τέτοια πολιτική που θα αναδείξει την Ευρώπη ως έναν ισχυρότατο παγκόσμιο παίκτη που θα δίνει πραγματικές λύσεις στα προβλήματα επί τη βάσει των συμφερόντων των λαών της Ευρώπης.
Η συνέχιση των πολέμων ή ακόμη χειρότερα η δημιουργία νέων εχθρών με στόχο το ξέσπασμα νέων πολέμων για οικονομικά συμφέροντα τρίτων όχι μόνο δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές, αλλά απειλεί επικίνδυνα την ίδια την Ευρώπη.