Γιάννης Τριήρης: Έτοιμος να πάθει … Μακρόν ο Μητσοτάκης

Γιάννης Τριήρης: Έτοιμος να πάθει … Μακρόν ο Μητσοτάκης
Τρίτη, 02/07/2024 - 08:47

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει πλέον την όποια αποδοχή είχε στην κοινωνία και αυτό δεν είναι απόρροια μόνο της απώλειας 1.000.000 ψήφων στις πρόσφατες ευρωεκλογές, αλλά και της διόγκωσης των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών που αδυνατεί να επιλύσει.

Και κατά την έκφραση της εποχής ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος να πάθει … Μακρόν.

Οι πολιτικές τους δράσεις προσομοιάζουν αρκετά, καθώς και οι δυο με τι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους και με την σπουδή που επέδειξαν να πετύχουν την πολυδιάσπαση των παραδοσιακών προοδευτικών κομμάτων – βέβαια και με ευθύνη δική τους – το μόνο που κατάφεραν είναι να στρέψουν τους πολίτες στην ακροδεξία.

Μια ακροδεξιά που η αλήθεια είναι ότι και αυτή προσομοιάζει με τα δήθεν «κεντρώα» πολιτικά σχήματα που τόσο ο Μακρόν όσο και ο Μητσοτάκης δημιούργησαν.

Απλά οι «απολιτίκ-κεντρώοι» φορούν την προσωπίδα του «δημοκράτη», ενώ εφαρμόζουν πολιτικές αν μη τι άλλο άκρως αντικοινωνικές προς όφελος των ελίτ και σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών.

Και δυστυχώς οι πολίτες φαίνεται - στην Γαλλία ήδη, στην Ελλάδα οσονούπω – να στρέφονται στους «ορίτζιναλ» ακροδεξιούς εγκαταλείποντας τις κεντρώες απομιμήσεις.

Και εδώ είναι οι μεγάλες ευθύνες των προοδευτικών κομμάτων που δεν έχουν καταφέρει να πείσουν την κοινωνία ότι μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα της. Που δεν έχουν καταφέρει ακόμη να κατανοήσουν πως έχασαν σταδιακά το λαϊκό τους έρεισμα ακριβώς γιατί άφησαν την ιδεολογία τους περί κοινωνικής δικαιοσύνης και διανομής του πλούτου στην κοινωνία, να «δηλητηριαστεί» από τις νεοφιλελεύθερες ιδέες και να καταστούν ένα «παρακλάδι» της καθεστωτικής αντίληψης για τη λειτουργία της παγκοσμιοποίησης στην οικονομία και όχι μόνο.

Ο Μακρόν φαίνεται ότι ήδη αυτό το πληρώνει, δυστυχώς μαζί με την Γαλλία και το λαό της, από την διαφαινόμενη ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την ακροδεξιά Λεπέν.

Στα καθ’ ημάς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τι ακριβώς συμβαίνει στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, αλλά ούτε και στην χώρα της οποίας έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης. Και το έδειξε και στην πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του, όπου αντιμετώπιση με αλαζονεία τις όποιες κρίσεις έγιναν για την πολιτική του από τους ίδιους τους βουλευτές του.

Και μπορεί να μην τον «άγγιξαν» τα καρφιά των βουλευτών του, αλλά σίγουρα θα τον «αγχώσουν» οι τοποθετήσεις των δυο πρώην πρωθυπουργών και προέδρων της ΝΔ του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά, , χθες το βράδυ, που τον κατακεραύνωσαν τόσο για την εξωτερική του πολιτική, όσο και για τις επιλογές του στο εσωτερικό της χώρας.

Έστω και με καθαρά κομματικά κριτήρια οι δυο πρώην του έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι κινδυνεύει να πάθει … Μακρόν.

ΥΓ. Είναι δείγμα αδυναμίας των προοδευτικών κομμάτων, πραγματική αντιπολίτευση σε έναν κακό πρωθυπουργό να κάνουν οι «δικοί» του.

Τελευταία τροποποίηση στις 02/07/2024 - 08:49