Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις τόσο πέρυσι όσο και φέτος στην Ελλάδα έφτασαν περισσότερα από 30 εκατομμύρια τουρίστες, αλλά τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες των τουριστικών περιοχών μάλλον είναι απογοητευτικά.
Τα έσοδα από τον τουρισμό, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς αν και είναι υψηλά και ξεπερνούν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ τελικά καταλήγουν στις τσέπες των ολίγων αφήνοντας άδεια τα ταμεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των νησιωτικών και τουριστικών περιοχών.
Και ένα απλός παρατηρητής είναι εύκολο να διαπιστώσει ότι στα καταστήματα εστίασης των τουριστικών περιοχών τα τραπέζια είναι άδεια, ενώ λιγοστή είναι η κίνηση και στα εμπορικά καταστήματα.
Αντίθετα ατελείωτες είναι οι ουρές στα σούπερ μάρκετ, κυρίως από ξένους τουρίστες που τα τελευταία χρόνια επιλέγουν να σιτίζονται στα δωμάτια ή στα ξενοδοχεία που διαμένουν προκειμένου να μειώσουν όσο είναι δυνατόν τις δαπάνες των διακοπών τους, αφού δυστυχώς η χώρα μας έχει γίνει πρωταθλήτρια στην ακρίβεια.
Οι επαγγελματίες στα «τοπ» ελληνικά νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, κάνουν λόγο για σημαντική πτώση του τζίρου τους ακόμη και κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, μιλώντα για μια άσχημη χρονιά.
Αντίθετα η κυβέρνηση πανηγυρίζει και τους πανηγυρισμούς της τους δημοσιοποιούν τα φιλικά της μέσα ενημέρωσης, κρύβοντας την αλήθεια ότι δηλαδή, πλέον τα έσοδα από τον τουρισμό κατευθύνονται κυρίως στα all inclusive ξενοδοχεία και στα σούπερ μάρκετ, αφήνοντας άδεια τα ταμεία όλων των άλλων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ούτε συνολικά η εθνική οικονομία, και όχι μόνο οι τοπικές οικονομίες, ωφελείται, καθώς λόγω της ακρίβειας –που φυσικά και δεν είναι εισαγόμενη όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση- στην αγορά από προϊόντα διατροφής μέχρι ρούχα και τουριστικά είδη είναι εισαγόμενα και μένουν στα αζήτητα τα ντόπια προϊόντα που διαμορφώνουν υψηλότερες τιμές λόγω των στρεβλώσεων στην αγορά.
Και το μόνο βέβαιο είναι ότι θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο για τους Έλληνες, καθώς δεν έχει ληφθεί καμία απολύτως μέριμνα για την ενίσχυση των αναγκαίων υποδομών κυρίως στα νησιά, προκειμένου να αντέξουν τα εκατομμύρια τουρίστες που τα κατακλύζουν.
Και δεν είναι μόνο η ακρίβεια και υπερσυγκέντρωση του τζίρου σε λίγες επιχειρήσεις. Είναι και το μεγάλο ζήτημα των υποδομών. Το οδικό δίκτυο είναι το λιγότερο απαράδεκτο, η ύδρευση με τεράστια ζητήματα, όσο για τα σκουπίδια αποτελούν το μόνιμο «δύσοσμο» πρόβλημα των τουριστικών περιοχών. Τα λιμάνια και τα αεροδρόμια είναι ανεπαρκή και γενικά επικρατεί μια κατάσταση που τελικά αποβαίνει σε βάρος των μόνιμων κατοίκων κάνοντας την διαβίωση τους ανυπόφορη.
Το success story της κυβέρνησης για τον ελληνικό τουρισμό, πλέον είναι μόνο στην προπαγάνδα της κυβέρνησης.