Γιάννης Τριήρης: Υπερέβη τα εσκαμμένα

Γιάννης Τριήρης: Υπερέβη τα εσκαμμένα
Τετάρτη, 21/08/2024 - 09:07

Όταν ακούς τον πρωθυπουργό της χώρας, μετά την φονική πυρκαγιά στην βορειοανατολική Αττική, να δηλώνει πως «αυτή ήταν, δυστυχώς, η μόνη φωτιά η οποία ξέφυγε, παρά το γεγονός ότι και σε αυτή τη φωτιά υιοθετήθηκε το σωστό», τότε σκέφτεσαι ή ότι δεν άκουσες καλά ή αυτός που τα είπε σε κοροϊδεύει κατάμουτρα.

Και προφανώς ισχύσει το δεύτερο γιατί ακριβώς αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης , χθες στη σύσκεψη που προήδρευσε στο δημοτικό κατάστημα Πεντέλης με τους συναρμόδιους υπουργούς και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , με θέμα την πυρκαγιά που αφάνισε πάνω από 100.000 στρέμματα και 100 σπίτια και επιχειρήσεις και είχε και απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Αποτελεί κατάφωρη κοροϊδία για τους πληγέντες, αλλά και για ολόκληρο τον ελληνικό λαό, που έζησε και είδε το μέγεθος της πυρκαγιάς και την ανικανότητα του «επιτελικού κράτους» του Μητσοτάκη και να την αποφύγει και να την περιορίσει, να ακούει τον πρωθυπουργό να ισχυρίζεται χωρίς αιδώ ότι η φωτιά στην βορειοατλαντική Αττική ήταν η ΜΟΝΗ που ξέφυγε αν και όλα έγιναν όπως έπρεπε!

Αν δηλαδή δεν γίνονταν όπως έπρεπε τα πράγματα τότε η φωτιά θα είχε κάψει ολόκληρη την Αθήνα και θα θρηνούσαμε και άλλες ανθρώπινες ζωές και άλλες κατεστραμμένες περιουσίες;

Το μεγάλο πρόβλημα για τους πολίτες αυτής της χώρας είναι ότι έχουν έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που «κάθεται» πάνω στο 41% των τελευταίων εκλογών και αρνείται πεισματικά και αλαζονικά να παραδεχτεί τα λάθη και τις παραλείψεις της.

Και όταν δεν βλέπεις και δεν αναγνωρίζεις τα λάθη σου είναι αδύνατον να τα διορθώσεις. Και αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Και το δείχνει και με το πολυδιαφημισμένο κυβερνητικό «σχέδιο των 10 σημείων» που εξαγγέλθηκε για την αποκατάσταση των καμένων περιουσιών και την αποκατάσταση των δασών.

Πρόκειται για μέτρα αποσπασματικά, καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα και χωρίς καμιά ουσιαστική αξία, που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν ολιστικά το πρόβλημα των καταστροφικών πυρκαγιών, αλλά ούτε καν δίνουν την δυνατότητα στους πληγέντες να αποκαταστήσουν τις ζημιές που υπέστησαν οι περιουσίες τους.

Αν πραγματικά υπήρχε πολιτική βούληση για ουσιαστική βοήθεια των πληγέντων, τότε η κυβέρνηση θα έπρεπε να τους αποζημιώσει το 100% της αξίας των περιουσιών τους που έγιναν παρανάλωμα της φωτιάς. Πράγμα βέβαια που ούτε καν πέρασε από το μυαλό των κυβερνώντων. Ούτε τώρα, ούτε παλαιότερα, ούτε για το μέλλον.

Όσον αφορά τα μέτρα διαχείρισης και προστασίας των δασών της Αττικής που εξαγγέλθηκαν σε καμία περίπτωση δεν εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο συνδυασμένης αντιμετώπισης όλων των κινδύνων από φυσικές καταστροφές και κατά την ανέξοδη τακτική της κυβέρνησης φορτώνουν τα βάρη για την αποκατάστασης στους ίδιους τους πολίτες. Μάλιστα, ειδικά για τις αναδασώσεις προκαλεί οργή η κυβερνητική εξαγγελία για μόλις 58.000 στρέμματα, ενώ τα τελευταία χρόνια στην Αττική έχουν καεί εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα.

Με τις δηλώσεις του αυτές ο πρωθυπουργός για άλλη μια φορά υπερέβη τα εσκεμμένα.