Γιάννης Τριήρης: Το «καλάθι» της ΔΕΘ θα είναι σαν αυτό του «νοικοκυριού»;

Γιάννης Τριήρης: Το «καλάθι» της ΔΕΘ θα είναι σαν αυτό του «νοικοκυριού»;
Πέμπτη, 22/08/2024 - 09:02

Βάζουν και βγάζουν μέτρα στο φετινό κυβερνητικό «καλάθι» της ΔΕΘ, οι επιτελείς του Μαξίμου, προκειμένου να μπορέσουν να εμφανίσουν ως φιλολαϊκή την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για την επόμενη χρονιά, αλλά παράλληλα να εμφανιστεί η κυβέρνηση προσηλωμένη στο δόγμα της για χρηστή δημοσιονομική διαχείριση.

Μια εξίσωση εξαιρετικά δύσκολη να λυθεί, καθώς από την μια πρέπει να αντιμετωπιστεί η συνεχώς διογκούμενη δυσαρέσκεια των πολιτών από το κύμα ακρίβειας που εξακολουθεί να πλήττει την αγορά και από την άλλη να μην αντιδράσουν αρνητικά οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης και καταρρεύσει το αφήγημα της κυβέρνησης για επιτυχία της απόκτησης της πολυδιαφημισμένης επενδυτικής βαθμίδας.

Πάντως, με τα όσα έχει διαρρεύσει η κυβέρνηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για το «καλάθι» της ΔΕΘ, οι προσδοκίες των πολιτών δεν πρέπει να είναι μεγάλες.

Ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, αλλά και για εναπομείνασα μεσαία τάξη, δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας από τις κυβερνητικές διαρροές.

Κάποια αναμασήματα για μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, για αυξήσεις συντάξεων που ούτως ή άλλως πλέον προβλέπονται σε ετήσια βάση και δεν αποτελούν νέα μέτρα, κάποια μισόλογα για άρση των τεράστιων αδικιών σε βάρος των συνταξιούχων που πληρώνουν υπέρογκα ποσά για εισφορά αλληλεγγύης, είναι τα μέτρα που επιχειρείται από την κυβέρνηση να εμφανιστούν ως τα μεγάλα «δώρα» που θα εξαγγελθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ΔΕΘ 2024.

Ουσιαστικά μέτρα στήριξης των εισοδημάτων, όμως, τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν φαίνεται ότι θα μπουν στο «καλάθι» της ΔΕΘ. Καμιά μείωση των συντελεστών φορολόγησης ούτε για μισθωτούς και συνταξιούχους, ούτε για ελεύθερους επαγγελματίες δεν έχει συζητηθεί. Καμία παρέμβαση στην αγορά για τη συγκράτηση των τιμών σε τρόφιμα, είδη νοικοκυριού και ενέργεια δεν έχει σχεδιαστεί.

Η δικαιολογία, πάντα, η ίδια. Οι δυνατότητες της οικονομίας είναι περιορισμένες, ενώ επιπροσθέτως υπάρχει ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας αρκετά έως πολύ αυστηρότερο.

Η κοινωνία, όμως, πλέον έχει φτάσει στα όρια των αντοχών της. Και απαιτεί από την κυβέρνηση μέτρα για την ουσιαστική στήριξη της.

Ας μην ξεχνάμε ότι για μια ολόκληρη δεκαετία οι πολίτες αυτής της χώρας τιμωρήθηκαν σκληρά, από τα Μνημόνια, ενώ ακόμη και μετά την τυπική λήξη τους, ουσιαστικά η σκληρές πολιτικές λιτότητας συνεχίστηκαν με εύκολες δικαιολογίες την πανδημία και τους πολέμους που επέφεραν οικονομικές κρίσεις.

Δυστυχώς όλα δείχνουν ότι το φετινό κυβερνητικό «καλάθι» της ΔΕΘ θα είναι τόσο αναποτελεσματικό όσο το «καλάθι του νοικοκυριού» για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.