Γιάννης Τριήρης: Το αξίωμα των εκλογών

Γιάννης Τριήρης: Το αξίωμα των εκλογών
Παρασκευή, 23/08/2024 - 07:48

Μπορεί η σημερινή κυβέρνηση να διατυμπανίζει ότι έχει μεγάλες επιτυχίες κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, προβάλλοντας κάποια οικονομικά μεγέθη, όπως και το δήθεν μεγάλο επίτευγμα της απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας, αλλά αυτά δεν λένε τίποτα απολύτως για την κοινωνία.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων έχει φτωχοποιηθεί και τα κυβερνητικά αφηγήματα για βελτίωση του ΑΕΠ, για εξυγίανση των τραπεζών, για δήθεν επενδύσεις, δεν μπορούν να εξοβελίσουν την φορολογική λαίλαπα, τις κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, την τεράστια ανεργία κυρίως των νέων που εξακολουθούν να φεύγουν σωρηδόν στο εξωτερικό, της ακρίβειας που κατατρώει τα πενιχρά εισοδήματα, της διάλυσης της δημόσιας υγείας και παιδείας.

Όσον και αν ο πρωθυπουργός προσπαθεί να πείσει ότι επί της διακυβέρνησης του τα πράγματα στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί, η καθημερινότητα τον διαψεύδει.

Η αλήθεια, είναι πως επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, τα νοικοκυριά δεν είδαν καμία θεαματική βελτίωση των οικονομικών τους και οι δήθεν επιτυχημένη πολιτική του είναι προϊόν της απίστευτης στήριξης που απολαμβάνει από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και από το γεγονός ότι η αντιπολίτευση γιατί είναι επί της ουσίας ανύπαρκτη.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν βυθιστεί σε εσωστρέφεια και σπαράσσονται από εμφύλιες διαμάχες για την το ποιος θα επικρατήσει στην προεδρία τους, ενώ μάχονται και μεταξύ για να διεκδικήσουν την δεύτερη θέση πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, θεωρώντας το ένα κόμμα το άλλο ως βασικό αντίπαλο, αφήνοντας την συντηρητική παράταξη να δρα υπερ των συμφερόντων των λίγων ανενόχλητη.

Χωρίς αμφιβολία το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα είναι τα τελευταία χρόνια κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δυο πάλαι ποτέ ισχυρά κόμματα να παραπαίουν και μια κοινωνία αποκαμωμένη από τα μνημόνια να αντιδρά πολιτικά με κριτήριο δυστυχώς το μη χείρον βέλτιστον .

Υπό το καθεστώς αυτό λοιπόν και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει σωρεία λαθών -και όχι μόνο στην οικονομία- εξακολουθεί να φαίνεται ότι υπερτερεί των πολιτικών της αντιπάλων.

Στην πολιτική, όμως υπάρχει ένα αξίωμα. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να κερδίζει εκλογές όταν οι πολιτικές της και ιδιαίτερα στην οικονομία, αποβαίνουν σε βάρος της πλειοψηφίας των πολιτών. Αργά ή γρήγορα οι ψηφοφόροι υπό το βάρος της ανέχειας σταματούν να δίνουν πίστωση χρόνου στις κυβερνήσεις που τους φτωχοποιούν και τις στέλνουν στην αντιπολίτευση, όση στήριξη και αν αυτές απολαμβάνουν τα ,μέσα ενημέρωσης και ισχυρές ελίτ.