Γιάννης Τριήρης: Ρεζίλι, φόροι και «φαρμάκι»

Γιάννης Τριήρης: Ρεζίλι, φόροι και «φαρμάκι»
Τρίτη, 27/08/2024 - 08:17

Για πολλοστή φορά η χώρα μας γίνεται διεθνώς ρεζίλι, εξαιτίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη που συνεχώς βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης για τα «κατορθώματα» της.

Χθες, ένα νέο δημοσίευμα-κόλαφος για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είδε το φως της δημοσιότητας από το εγνωσμένης εγκυρότητας Politico που δεν αφήνει την διεθνή κοινή γνώμη αλλά και την ελληνική να ξεχάσει τα σκάνδαλα των τελευταίων χρόνων.

Το Politico αναφέρεται στην τραγωδία των Τεμπών, στις υποκλοπές και στο ναυάγιο στην Πύλο με τους δεκάδες νεκρούς μετανάστες, σημειώνοντας πως τα σκάνδαλα αυτά όλοι τα γνωρίζουν αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα αρνείται, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως στην Ελλάδα η Δικαιοσύνη καταρρέει.

Και δίνοντας ένα πραγματικό χαστούκι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καταλήγει ότι παρόλο που η κατάσταση είναι όπως είναι, οι κυβερνώντες δεν θέλουν να τη διορθώσουν «ή ακόμη χειρότερα είναι ένοχοι».

Και ενώ η διεθνής εικόνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη γίνεται ολοένα και πιο μαύρη σε ζητήματα δημοκρατίας και δικαιοσύνης στο εσωτερικό της χώρας οι πολίτες έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός των άλλων προβλημάτων τους και την άγρια φοροεπιδρομή που ροκανίζει τα πενιχρά τους εισοδήματα.

Μια φοροεπιδρομή για την οποία η κυβέρνηση πανηγυρίζει, θεωρώντας μεγάλη της επιτυχία ότι αυξάνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα όπως και τα φορολογικά έσοδα, όπως προκύπτει από τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών..

Αποκρύπτει βέβαια ότι οι αυξημένες εισπράξεις φόρων από ΦΠΑ και ΕΦΚ είναι κανονική κλοπή, καθώς συντηρούν και αυξάνουν τις τιμές και την ακρίβεια, ενώ οι αυξημένοι φόροι εισοδήματος μειώνουν τελικά μισθούς και συντάξεις που ήδη βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα της ΕΕ.

Και ενώ η κατάσταση με την ακρίβεια σε είδη διατροφής και νοικοκυριού, καθώς και σε ενέργεια είναι απελπιστική, χθες, έγινε γνωστό ότι οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν πανάκριβα ακόμη και τα φάρμακα για την υγεία τους, που μετατρέπονται έτσι σε «φαρμάκι».

Ο γνωστός αρνητικός πρωταγωνιστής της κυβέρνησης Άδωνις Γεωργιάδη, ενέκρινε αυξήσεις τιμών που φτάνουν μέχρι και 448% (!) σε εκατοντάδες φάρμακα ευρύτατης κατανάλωσης μετά από απαίτηση των ξένων και εγχώριων φαρμακοβιομηχανιών.

Και το προκλητικό είναι ότι και πήγε να περάσει στα κρυφά τις αυξήσεις και όταν αποκαλύφθηκαν το έπαιξε «σωτήρας», ισχυριζόμενος ότι οι αυξήσεις που ενέκρινε θα σώσουν τους ασθενείς, καθώς με τις υψηλές τιμές που διαμορφώνουν πλέον τα φάρμακα αυτά δεν πρόκειται να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά. Με απλά λόγια και η αγορά φαρμάκων λειτουργεί ασύδοτα με την ανοχή ή ακόμη χειρότερα με τη συνενοχή της κυβέρνησης.