Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, για πολλοστή φορά, απέδειξε με τις τοποθετήσεις του, την προηγούμενη εβδομάδα, για τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας την ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα εκατομμύρια πολίτες της Ένωσης, φέρνοντας όλο και πιο κοντά τον πόλεμο μέσα στην Ευρώπη.
Λίγο πριν από την έναρξη συνόδου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή 30/8, ο Μπορέλ επέμενε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να εκπαιδεύσει δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες, προκειμένου να πολεμήσουν πιο αποτελεσματικά στον πόλεμο με τη Ρωσία και ζήτησε και πάλι να επιταχυνθούν οι παραδόσεις όπλων από τις χώρες της ΕΕ στο Κίεβο.
Και δεν σταμάτησε τον πολεμοχαρή του οίστρο εκεί, αλλά ζήτησε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να άρουν τους περιορισμούς που έχουν θέσει στον Ζελένσκι και να του επιτρέψουν να χτυπήσει με τα όπλα που του έχουν δώσει βαθιά μέσα στη Ρωσία, επιδεικνύοντας μια άκρως επικίνδυνη άγνοια κινδύνου για γενίκευση του πολέμου σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Έπραξε, δηλαδή, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επιτάσσει η υψηλόβαθμη θέση την οποία κατέχει ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και συμπεριφέρθηκε ως ένας πολεμοχαρής και πολεμοκάπηλος αξιωματούχος.
Ως ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ ο Ισπανός πολιτικός θα έπρεπε να μεριμνά για το πως θα τερματιστεί ο πόλεμος στα σύνορα της Ευρώπης και να αναζητά διπλωματικές λύσεις και όχι να ρίχνει λάδι στη φωτιά, αποκαλώντας μάλιστα γελοίους όσους σώφρονες πολιτικούς δεν συμμερίζονται τις απόψεις του.
«Πιστεύω πως είναι γελοίο να λέμε ότι, επιτρέποντας να πληγούν στόχοι στο εσωτερικό του ρωσικού εδάφους, αυτό σημαίνει πως είμαστε σε πόλεμο με τη Μόσχα. Δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Μόσχα», δήλωσε ο Μπορέλ, αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου.
Ευτυχώς στην ΕΕ –και όχι μόνο- υπάρχουν και σώφρονες πολιτικοί και οι προτροπές του Μπορέλ δεν εισακούγονται, έστω και να έχει κάποιους συμμάχους όπως η Γαλλία, η Σουηδία και η Εσθονία που θέλουν να εμπλέξουν άμεσα την Ευρώπη στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας.
ΗΠΑ και Γερμανία, πρωτίστως, αντιλαμβανόμενες τους κινδύνους πρόκλησης ενός παγκοσμίου πολέμου αν ακολουθούσαν τις προτροπές του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, κρατούν τουλάχιστον τα προσχήματα αφήνοντας έστω και μικρό «παράθυρο» για διπλωματική λύση όταν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Στο μεταξύ, πάντως, η στάση της ΕΕ οξύνει την κατάσταση, με το Κρεμλίνο να δηλώνει την Κυριακή 1/9 πως θα πραγματοποιήσει αλλαγές στο πυρηνικό της δόγμα ως απάντηση στις ενέργειες της Δύσης σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, επαναφέροντας τη ρητορική ενός πυρηνικού πολέμου. Την ίδια περίοδο οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στην ανατολική Ουκρανία, με τα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης να αναφέρουν πως το Κρεμλίνο αντισταθμίσει έτσι τα όποια κέρδη της Ουκρανίας στη διασυνοριακή της επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ. Και ο πόλεμος καλά κρατεί σε βάρος όλων.