Γιάννης Τριήρης: Ποσοστά αποδοκιμασίας και απαξίωσης

Γιάννης Τριήρης: Ποσοστά αποδοκιμασίας και απαξίωσης
Τρίτη, 03/09/2024 - 06:44

Δεν ήταν αναγκαίο να δημοσιοποιηθούν οι πρώτες δημοσκοπήσεις, μετά τη θερινή ραστώνη, για να πιστοποιήσουν αυτό που στην πλειοψηφία τους οι πολίτες αισθάνονται, πως όλα τα κόμματα, τόσο το κυβερνών, όσο και αυτά της αντιπολίτευσης δεν κάνουν αυτά που η κοινωνία απαιτεί για να ζήσει όχι στα λόγια αλλά στις πράξεις καλύτερες μέρες.

Η κυβέρνηση αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων και ενδιαφέρεται μόνο για την ελίτ και η αντιπολίτευση απλά δεν κάνει αντιπολίτευση, αλλά εμφύλιο πόλεμο για τις καρέκλες.

Η ακρίβεια που κατατρώει τα εισοδήματα των καταναλωτών, η άθλια κατάσταση στο χώρο της δημόσιας υγείας, η ανικανότητα αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, η εγκληματικότητα που δεν ελέγχεται και πολλά άλλα δεινά, χρεώνονται σίγουρα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όσο και αν επιχειρούν πρωθυπουργός και υπουργοί να κρύψουν τα μεγάλα προβλήματα κάτω από το χαλί, αυτά υπάρχουν και ταλαιπωρούν τους πολίτες, οι ελπίδες των οποίων για καλύτερες μέρες έχουν πλέον εξανεμιστεί. Τα φιλικά προς τον Μητσοτάκη, μέσα μαζικής ενημέρωσης κάνουν το μαύρο άσπρο, αλλά ματαίως. Πως να πείσουν ότι όλα πάνε καλά όταν έρχονται οι φουσκωμένοι λογαριασμοί, όταν το καλάθι του νοικοκυριού είναι αν όχι άδειο σίγουρα μισοάδειο, όταν κάνουν το σταυρό τους να μην χρειαστεί να νοσηλευτούν.

Αυτά αποτυπώνονται και στις δημοσκοπήσεις, όπως στην χθεσινή ς MRB, χθες, που έδειξε τη Νέα Δημοκρατία, στην πρόθεση ψήφου μόλις στο 21%. Και πολύ είναι θα ισχυριστούν πολλοί και θα έχουν δίκιο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποτύχει παταγωδώς και στην οικονομία και στην κοινωνική πολιτική, για την πλειοψηφία των πολιτών είναι τα βαρόμετρα για την ψήφο τους.

Με ένα τόσο χαμηλό ποσοστό, η αντιπολίτευση θα μπορούσε, μιλώντας πολιτικά, να θεωρεί ότι πλέον η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση, αν τα προοδευτικά κόμματα έδειχναν δυναμική.

Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει, με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται λίγο πάνω από το 10% και το ΣΥΡΙΖΑ λίγο κάτω από το 10%, ενώ το συντηρητικό κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη παραπαίει.

Σε κάθε περίπτωση οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά το τέλος του καλοκαιριού δείχνουν ότι πλέον δεν υπάρχει ένα ισχυρό κόμμα που αναμφίβολα δικαιούται να θεωρεί ότι έχει στο πλάι του την πλειοψηφία των πολιτών.

Και όπως όλα δείχνουν αυτή η κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας δύσκολα θα αλλάξει στο εγγύς μέλλον.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αρνείται πεισματικά να δει και να παραδεχτεί τα λάθη και τις παραλείψεις της, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αντί να κάνουν ως οφείλουν αντιπολίτευση σε μια καταστροφική κυβέρνηση, σπαράσσονται από εμφύλιες διαμάχες για την προεδρική καρέκλα και έχουν περιέλθει σε βαθιά εσωστρέφεια.