Γιάννης Τριήρης: Όταν λιτότητα και φόροι βαπτίζονται «στοχευμένες παρεμβάσεις»

Γιάννης Τριήρης: Όταν λιτότητα και φόροι βαπτίζονται «στοχευμένες παρεμβάσεις»
Πέμπτη, 05/09/2024 - 06:29

Η ώρα της ΔΕΘ φθάνει και στο κυβερνητικό στρατόπεδο προσπαθούν να χτίσουν το αφήγημα τους για να στηρίξουν την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν και δεν θέλουν να αλλάξουν ούτε και τα επόμενα έτη της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Έτσι λοιπόν «επιστρατεύτηκε» και πάλι το σλόγκαν των «στοχευμένων παρεμβάσεων» που οι πολίτες στην πλειοψηφία τους γνωρίζουν ότι αποτελεί συνώνυμο της λιτότητας.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, προφανώς γνωρίζοντας ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, δεν τόλμησε να να μιλήσει για ένα γεμάτο «καλάθι» στη ΔΕΘ.

‘Έπαιξε με τις λέξεις και έκανε όπως προαναφέρθηκε λόγο για κάποιες θολές και αόριστες «στοχευμένες παρεμβάσεις» για τη στήριξη των πολιτών.

Δεν τις προσδιόρισε και αρκέστηκε σε παχιά λόγια του τύπου «Θέλουμε να μεγαλώσουμε την πίτα. Θέλουμε να μεγαλώσουμε την πίτα και ως προς το ΑΕΠ, συνολικά της χώρας και ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ».

Για το πως θα γίνει αυτό όταν οι ανισότητες συνεχώς διευρύνονται, με τους φτωχούς να πολλαπλασιάζονται και να γίνονται ολοένα και φτωχότεροι ενώ τείνει να εξαλειφθεί η μεσαία τάξη, είναι ένα καυτό ζήτημα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θέλει να θίξει.

Το ζήτημα είναι ότι δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου ξεκαθαρίστηκε χθες ότι δεν θα υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης της κοινωνίας.

«Δεν θα δούμε ούτε φέτος, όπως και στις προηγούμενες ΔΕΘ, που μίλησε ως ο πρωθυπουργός, ο Κυρ. Μητσοτάκης, καλάθι, με την λογική πρόσκαιρων παροχών, που σίγουρα θα ανακουφίσουν τους πολίτες, αλλά δεν θα οδηγήσουν την Ελλάδα στο στόχο που έχουμε θέσει» σημείωσε ο Παύλος Μαρινάκης.

Η μεγαλύτερη ειρωνεία προς την κοινωνία, όμως, είναι ότι κ. Μαρινάκης ισχυρίστηκε ότι σταδιακά γινόμαστε μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα, απαριθμώντας κάποια νούμερα για την ανεργία και τα εισοδήματα που βέβαια απέχουν πολύ από την σκληρή για τους πολίτες πραγματικότητα. Μάλιστα, έφτασε μέχρι του σημείου λίγο πολύ να ισχυριστεί ότι και η ακρίβεια σε τρόφιμα και ενέργεια πλέον δεν είναι τόσο καταστροφική, ενώ μίλησε για κάποια επουσιώδη κίνητρα για την επίλυση του τεράστιου στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, όπως κάποια προγράμματα με ελάχιστους δικαιούχους και ανεπαρκή κεφάλαια.

Αν αυτά τα ψευτομέτρα για τη στεγαστική κρίση ή κάποια ψίχουλα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός προπαγάνδισε ότι θα προσφέρει σε οικογένειες με μικρά παιδιά, κατά την επίσκεψη του σε νηπιαγωγείο, είναι οι περιβόητες «στοχευμένες παρεμβάσεις» για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, τότε θα πράγματα για το επόμενο διάστημα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα.

Όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, που παρότι στην πλειοψηφία τους είναι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος, βρίσκονται στα κάγκελα για την άγρια φοροεπιδρομή που τους επεφύλασσε η κυβέρνηση και εκεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάτι για «στοχευμένες, σημειακές παρεμβάσεις», είπε, επιβεβαιώνοντας ότι η φοροεπιδρομή θα συνεχιστεί.