Όχι γιατί ο Μπαρνιέ είναι δεξιός (για πολλούς στη Γαλλία ακροδεξιός), αλλά γιατί ο Μακρόν συμπεριφέρθηκε για μια ακόμη φορά άκρως αντιδημοκρατικά αρνούμενος να σεβαστεί την ψήφο των Γάλλων πολιτών που στις προ διμήνου πρόωρες εκλογές, τις οποίες ο ίδιος προκήρυξε, έδωσαν τη νίκη έστω και χωρίς απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, η συμμαχία της Αριστεράς στη Γαλλία.
Αντί όμως να δώσει την πρωθυπουργία σε κάποιο από τα στελέχη των κομμάτων που ο γαλλικός λαός έδωσε την εκλογική νίκη, προτίμησε τον δεξιό Μπαρνιέ που είναι ευρύτερα γνωστός και ως ο κύριος Brexit, καθώς ήταν ο βασικός διαπραγματευτής για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση .
Και το ατόπημα του Μακρόν μεγεθύνεται ακόμη περισσότερο καθώς όλα δείχνουν ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ο εκλεκτός του, που τώρα καλείται να αναλάβει τον σχηματισμό κυβέρνησης, να εξασφαλίσει και την στήριξη της ακροδεξιάς της Λεπέν.
Και ο λόγος είναι απλός. Η ακροδεξιά στη Γαλλία φοβάται την δυναμική που έχει δημιουργήσει η αριστερά και ακόμη περισσότερο φοβάται την άνοδο της στην εξουσία. Έτσι απέναντι στον κίνδυνο δημοκρατικής διακυβέρνησης της χώρας είναι έτοιμη να συμμαχήσει με τον δήθεν κεντρώο Μακρόν για να φράξει το δρόμο προς την εξουσία στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το συνασπισμό των προοδευτικών, σοσιαλιστικών και αριστερών δυνάμεων της Γαλλίας.
Άλλωστε ο εκλεκτός του Μακρόν, ο Μπαρνιέ, θεωρείται ότι έχει θέσεις για την εσωτερική πολιτική πιο συμβατές με την ακροδεξιά από ό,τι με την συντηρητική δεξιά.
Και την τακτική αυτή της ακροδεξιάς ενισχύει η πολιτική δράση του Μακρόν, δημιουργώντας δεύτερες σκέψεις για το πόσο κεντρώος πολιτικός είναι, αλλά και γενικότερα αν πράγματι υφίσταται ως πολιτική ιδεολογία το «κέντρο» η απλά είναι ένα καμουφλάζ του συντηρητισμού και τους ελιτισμού που μάχονται λυσσαλέα κάθε προοδευτική και κοινωνικά ευαίσθητη πολιτική.
Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο μεγάλος φόβος του Μακρόν που τον κάνει να μάχεται τα δημοκρατικά κόμματα στην Γαλλία είναι να μην καταργηθεί η αντικοινωνική του «μεταρρύθμιση» στο ασφαλιστικό που έχει προκαλέσει την οργή των Γάλλων πολιτών και το Νέο Λαϊκό Μέτωπο έχει δεσμευθεί να ανατρέψει αν ερχόταν στην εξουσία,
Σε κάθε περίπτωση η απόφαση Μακρόν να διορίσει έναν πρωθυπουργό, τον Μπαρνιέ, του οποίου το κόμμα ήρθε τέταρτο στις εκλογές είναι το λιγότερο «άρνηση της δημοκρατίας» και ο ηττημένος Γάλλος πρόεδρος παράδειγμα προς αποφυγή.