Γιάννης Τριήρης: Η τραγωδία να είσαι συνταξιούχος

Γιάννης Τριήρης: Η τραγωδία να είσαι συνταξιούχος
Δευτέρα, 28/10/2024 - 08:57

Υπό διωγμό είναι και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσουν να είναι οι συνταξιούχοι επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς παρά το γεγονός ότι τα Μνημόνια έχει τελειώσει εδώ και χρόνια, εξακολουθούν να ισχύουν οι μνημονικοί νόμοι που κρατούν καθηλωμένες τις συντάξεις.

Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν δοθεί αυξήσεις στις συντάξεις - σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνου Τσακλόγλου σωρευτικά της τάξης του 13% - αυτές έχουν εξοβελιστεί πλήρως από την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού, ενώ ταυτόχρονα εξακολουθούν να υπάρχουν συνταξιούχοι που όχι μόνο δεν πήραν τις αυξήσεις αυτές, αλλά έχασαν και μέρος της σύνταξης τους.

Αυτή την απίστευτη αδικία - που κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί και ως εχθρότητα κατά των συνταξιούχων - υφίστανται όσοι απόμαχοι της εργασίας , που λαμβάνουν σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ το μήνα. Αυτοί οι συνταξιούχοι τιμωρούνται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καταβάλλοντας μια άδικη και υπερβολική Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.

Είναι δε τόσο λανθασμένος ο τρόπος υπολογισμού της ληστρικής αυτής εισφοράς που κάποιοι από τους συνταξιούχους τα τελευταία χρόνια, αντί να λαμβάνουν έστω και τις πενιχρές αυξήσεις που καταβάλλονται κάθε αρχή του έτους, τελικά βλέπουν μειώσεις στις συντάξεις του.

Προφανώς για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όποιοι λαμβάνουν συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ θα πρέπει να τιμωρούνται με χρηματικά πρόστιμα.

Χρόνια τώρα βέβαια που το πρόβλημα έχει δει το φως της δημοσιότητας οι κατα καιρούς υπουργοί Εργασίας έχουν πει ότι θα το λύσουν. Πρώτος το δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, όταν ήταν υπουργός Εργασίας, μιλώντας για μεγάλη μείωση της άδικης Εισφοράς Αλληλεγγύης.

Η αμέσως επόμενη υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, απέρριψε παντελώς τα σχέδια Γεωργιάδη, δηλώνοντας ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα η εκλογίκευση της Εισφοράς Αλληλεγγύης.

Η σημερινή υπουργός Νίκη Κεραμέως σιωπά έχοντας «φορτώσει» το πρόβλημα στον υφυπουργό της Πάνο Τσακλόγλου, ο οποίος και χθες είπε κάποιες αοριστολογίες για επεξεργασία νομοθετικής ρύθμισης παραδεχόμενος ότι υπάρχουν πράγματι κάποια προβληματικά σημεία στη δομή του υπολογισμού της εισφοράς που σε κάποιους συνταξιούχους τελικά μειώνει τη σύνταξη όταν λαμβάνει αυξήσεις!

Ο απόλυτος παραλογισμός. Αλλά και πάλι, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Εργασίας, η ρύθμιση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση δεν είναι για να λαμβάνουν τελικά την προβλεπόμενη νόμιμη αύξηση οι δήθεν υψηλοσυνταξιούχοι, αλλά απλά να μην υφίστανται τελικά μείωση και οι συντάξεις τους να παραμένουν στάσιμες.

Και η κοροϊδία με την δήθεν αυξήσεις που είναι μειώσεις ή έστω πάγωμα συντάξεων δεν σταματά στην Εισφορά Αλληλεγγύης. Υπάρχουν περισσότεροι από 700.000 που εμπίπτουν στην περιβόητη «προσωπική διαφορά», που η κυβέρνηση Μητσοτάκη «φορτώνει» στην πάλαι ποτέ κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ουδέποτε κατήργησε εδώ και πάνω από πέντε χρόνια που κυβερνά τη χώρα.

Με την «προσωπική διαφορά», απλά οι αυξήσεις που προβλέπονται κάθε χρόνο δεν περνούν στις συντάξεις αυτών των 700.000 συνταξιούχων γιατί δήθεν κατά τα μνημονιακά χρόνια δεν τους κόπηκαν οι συντάξεις. Και τώρα τιμωρούνται παίρνοντας αύξηση στα λόγια και στο εισόδημα απολύτως τίποτα.

Μια πολιτική άκρως εχθρικής προς του συνταξιούχους, που μάλλον η κυβέρνηση βλέπει εύκολα θύματα, θεωρώντας ότι με κάποια ψίχουλα που κάθε τόσο τους δίνει υπό τη μορφή έκτακτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, της τάξης των 100-150 ευρώ ετησίως, θα καταφέρνει εσαεί να τους «παραμυθιάζει» .

Αυτή είναι η δυστυχία του να είσαι συνταξιούχος.