Γιάννης Τριήρης: Δικαιοσύνη και (Νέα) Δημοκρατία

Γιάννης Τριήρης: Δικαιοσύνη και (Νέα) Δημοκρατία
Πέμπτη, 21/11/2024 - 06:58

«Δημοκρατία σημαίνει πρώτα και πάνω από όλα εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Δικαιοσύνης με θέμα «Ελληνική Δικαιοσύνη: Οι μεγάλες αλλαγές».

Και έχει απόλυτοι δίκιο ο πρωθυπουργός, μόνο στην χώρα που ο ίδιος κυβερνά η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη -ούτε και στους λεγόμενους θεσμούς γενικότερα- γεγονός που ευλόγως οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κάτι δεν πάει καλά με τη (Νέα) Δημοκρατία στην Ελλάδα.

Όλες οι τελευταίες έρευνες και δημοσκοπήσεις έχουν καταδείξει ότι ένα ποσοστό χαμηλότερο του 30% των πολιτών δηλώνουν ότι έχουν εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και αυτό το ποσοστό βαίνει μειούμενο με γεωμετρική πρόοδο τα χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη και ιδιαίτερα με το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών και βεβαίως των εξελίξεων στο φονικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, αλλά και των υποθέσεων διαφθοράς και της έξαρσης του οργανωμένου εγκλήματος.

Δυστυχώς η έλλειψη εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη , δεν φαίνεται να προβληματίζει τον πρωθυπουργό. Ακόμη και αν βλέπει ξεκάθαρα ότι πλέον η εμπιστοσύνη των πολιτών φθίνει επικίνδυνα εξ αιτίας δράσεων και παραλείψεων της δικής του κυβέρνησης οι πολίτες, εστιάζει το πρόβλημα μόνο στις παθογένειες που πράγματι υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, αλλά αρνείται κάθε κομματική και πολιτική «ανάμειξη».

Για τον κ. Μητσοτάκη η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη εκλείπει λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση των τελεσίδικων αποφάσεων, στην περιορισμένη ψηφιοποίηση της χρήσης τεχνολογίας και στην επανακατάρτιση του προσωπικού και βέβαια στα ζητήματα των υποδομών.

Αυτή είναι η δική του θέση για το πρόβλημα. Και μάλιστα, χθες, στην ομιλία του επιχείρησε να πείσει ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, η οποία αναγνωρίζεται από την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία χαρακτήρισε ως τον «μόνο αντικειμενικό και αξιοκρατικό κριτή της προόδου που η χώρα μας κάνει ως προς τα θέματα κράτους δικαίου».

Και πως να μην το πράξει αυτό, αφού από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απουσιάζει η όποια αναφορά τόσο στην πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών, που είχε απασχολήσει έντονα και το Ευρωκοινοβούλιο, όσο και στις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών, που συχνά γίνονται θέμα στον διεθνή Τύπο.

Ο πρωθυπουργός βέβαια, από τη δική του πλευρά θέλει να πείσει ότι όλοι οι διεθνείς θεσμοί και οργανώσεις επανειλημμένα έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάρρευση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα επί της δικής του κυβέρνησης , όπως και ο διεθνής Τύπος δεν ξέρουν τι τους γίνεται.

ΥΓ1. Πρέπει να υπενθυμίσουμε, πάντως, ότι ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελευταία της έκθεση έκανε τέσσερις αυστηρές συστάσεις στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για το κράτος δικαίου και ιδιαίτερα σε ότι αφορά την προστασία των δημοσιογράφων που έχουν ως αποστολή την ενημέρωση της κοινής γνώμης.

ΥΓ2. Έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Pubblic Issue που έγινε φέτος την άνοιξη έδειξε ότι μόλις το 27% των Ελλήνων πολιτών εμπιστεύονται σήμερα τη Δικαιοσύνη. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό από τουλάχιστον το 2007 που η εταιρεία κάνει τις σχετικές μετρήσεις, ενώ το 2018 το ποσοστό ήταν στο 53%, δηλαδή σχεδόν διπλάσιο από σήμερα.

Κάτι δεν πάει καλά με τη Δικαιοσύνη και τη (Νέα) Δημοκρατία στην Ελλάδα.