Γιάννης Τριήρης: Ο «ειρηνοποιός», τα μηνύματα και τα ψευτοδιλήμματα

Γιάννης Τριήρης: Ο «ειρηνοποιός», τα μηνύματα και τα ψευτοδιλήμματα
Τρίτη, 21/01/2025 - 07:11

Η ορκωμοσία του νέου «πλανητάρχη» Ντόναλντ Τραμπ , που θέλει να μείνει στην ιστορία όπως ο ίδιος δήλωσε ως « ο ειρηνοποιός», φυσικό ήταν να μονοπωλήσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Οι πρώτες του εξαγγελίες, πάντως, ως νέου Προέδρου της ισχυρότερης χώρας του πλανήτη, μάλλον δεν συνάδουν με την επιθυμία του να μείνει στην ιστορία ως «ειρηνοποιός».

Γιατί μπορεί να δήλωσε για πολλοστή φορά ότι θέλει να τερματίσει τους πολέμους ανά την υφήλιο, αλλά η συνολική ρητορική του κατά βάθος ήταν άκρως πολεμική και επεκτατική.

Εμφάνισε τις ΗΠΑ ως μια χώρα που πρέπει να προκαλεί δέος στον πλανήτη και εν πολλοίς τους Αμερικανούς ως την «άρια» φυλή που ξεχωρίζει από όλους τους άλλους λαούς.

Και βέβαια δεν ξέχασε να κάνει πάλι και αναφορά στη πρόθεση του να πάρει πίσω τον έλεγχο της διώρυγας του Παναμά, αλλά εμμέσως πλην σαφώς να κηρύξει και επίσημα εμπορικό πόλεμο κατά της Κίνας, αλλά και της Ευρώπης με την επιβολή δασμών. Και στην εποχή μας οι εμπορικοί πόλεμοι είναι επίσης καταστροφικοί όπως οι πραγματικοί .

Και τα μηνύματα που έστειλε ο Τραμπ ήταν ξεκάθαρα. Εμπορικούς πολέμους θα κάνει, όσο για τους πραγματικούς ας κρατάμε ακόμη μικρό καλάθι.

Και ενώ αυτά συνέβαιναν στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον, στην Αθήνα, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έκανε για μια ακόμη φορά εμμέσως πλην σαφώς επίθεση στην κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αναφορές επίσης σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Αυτόν που ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνει ότι θέλει να αποφύγει, αλλά που ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής υποστηρίζει ότι το κάνει με λάθος τρόπο.

«Η χώρα καθίσταται όμηρος των αυθαίρετων τακτικών της Τουρκίας και της ανοίγει την όρεξη για περισσότερες παράνομες διεκδικήσεις», είπε ο πρώην πρωθυπουργός και συνέχισε: «Δυστυχώς, η Τουρκία έχει καταφέρει να μας εμφυσήσει το δίλημμα υποχωρήσεις ή πόλεμος. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει – και σε κάποιες περιπτώσεις καταφέρνει – να αποκομίσει κέρδη, χωρίς να πέσει σφαίρα. Όσο, μάλιστα, η Ελλάδα δεν αντιδρά ή αντιδρά με φοβικότητα, η Τουρκία διευρύνει τις απαιτήσεις της».

«Δεν διαβάζουν σωστά την Τουρκία όσοι επαναλαμβάνουν ότι η Άγκυρα μάς απειλεί για εσωτερική κατανάλωση και ότι επιθυμεί και εκείνη την ειρήνη και τη σταθερότητα. Αυτός ο εφησυχασμός είναι που συνιστά την αδράνεια στην εξωτερική πολιτική. Γιατί υποτιμώντας την πολύ πραγματική απειλή οδηγεί στην αυταπάτη ότι, με τον διάλογο με την Άγκυρα, τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και κάποιες υποχωρήσεις, θα αποφύγουμε τις εντάσεις ή και τον πόλεμο. Όμως δεν είναι μονόδρομος το ψευδοδίλλημα διάλογος και υποχωρήσεις ή πόλεμος», τόνισε ο Κώστας Καραμανλής.

Και συνεχίζοντας στο πνεύμα της ημέρας, λόγω εξαγγελιών Τραμπ τόνισε: «Η διεθνής σκηνή, η εξωτερική πολιτική, είναι σκληρή και όλα τα κράτη προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη τους. Και αυτό ακριβώς οφείλει να κάνει και η Ελλάδα».

Μπορεί ο Κώστας Καραμανλής έτσι να μην διεκδικεί τον τίτλο του «ειρηνοποιού», αλλά σίγουρα διαβάζει σωστά την εποχή που έρχεται και προφανώς βλέπει ότι επί προεδρίας Τραμπ κάθε πρόβλεψη για αμερικανική στήριξη στην Ελλάδα είναι παρακινδυνευμένη. Όχι ότι ήταν καλύτερα επί Μπάιντεν που κάποιοι αιθεροβάμονες μάλιστα είχαν σπεύσει να τον «βαπτίσουν» Μπαϊντενόπουλο!