«Η παράκτια ζώνη και ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για τη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου για τη χωροθέτηση και ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα και στην Κρήτη» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων Γιώργος Αλεξάκης την πρώτη ημέρα της τετραήμερης διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργανώνεται από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – ΚΑΠΕ και τους εταίρους του ευρωπαϊκού έργου BLUE DEAL, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης σχετικά με την ανάπτυξη της Γαλάζιας Ενέργειας στη Μεσόγειο.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Γιώργος Αλεξάκης στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στην υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα και κυρίως στο προτεινόμενο θεσμικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και την αποθήκευση ενέργειας. Παρουσίασε το ενεργειακό προφίλ της Κρήτης και το μελλοντικό εθνικό σχέδιο για την απανθρακοποίηση, εστιάζοντας στην ανάγκη για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό. Τέλος, αναφέρθηκε στους ανασταλτικούς παράγοντες ανάπτυξης της Γαλάζιας Ενέργειας αλλά και στις προοπτικές της Κρήτης στον τομέα αυτό.
Ο Δρ. Νίκος Ζωγραφάκης Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης, ως εταίρος του έργου στην ομιλία του επεσήμανε την ανάγκη της πολύ-επίπεδης διακυβέρνησης για την ενεργειακή μετάβαση της Κρήτης και ως προαπαιτούμενο για μελλοντικές ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.
Στόχος της εκδήλωσης είναι να παρουσιαστούν και να συζητηθούν πιθανά σενάρια για την ανάπτυξη της Γαλάζιας Ενέργειας στο νησί μας. Την πρώτη ημέρα παρουσιάστηκαν οι προτεραιότητες για την γαλάζια ενέργεια σε περιφερειακό επίπεδο και οι προοπτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα σχετικά με το σχεδιασμό έργων Γαλάζιας Ενέργειας στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, το τοπίο των επενδύσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό ενώ η τελευταία ημέρα είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση των πολιτών και των μαθητών για το ζήτημα.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν εκπρόσωποι από ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, περιβαλλοντικές οργανώσεις, τουριστικούς και αρχαιολογικούς φορείς, λιμενικούς και τραπεζικούς φορείς, την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, την Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Θαλάσσια Πολιτική και Αλιεία (DG-Mare) κ.ά.