ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ: Νέα εργαλεία για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ: Νέα εργαλεία για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
Τετάρτη, 26/05/2021 - 14:11

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της Πολιτικής για την Περιφερειακή και Αστική Ανάπτυξη και μέσω της Πλατφόρμας για τις περιοχές υπό μετάβαση, έχει δημιουργήσει μια σειρά εργαλείων για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο όσον αφορά τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη και κυκλική ανάπτυξη.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί τη στρατηγική που εφαρμόζει η ΕΕ προκειμένου η οικονομία και η κοινωνία της να προστατεύουν την υγεία του πλανήτη μας. Υποστηρίζει μια προσέγγιση πολιτικής ευθυγραμμισμένη με τους στόχους της κλιματικής ουδετερότητας και της κυκλικής οικονομίας. Αυτή ουσιαστικά επικεντρώνεται στην έννοια των μεταβάσεων στη βιωσιμότητα, δηλαδή μακροπρόθεσμων μετασχηματισμών των κοινωνικών συστημάτων για τη δημιουργία πιο βιώσιμων προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης, οι οποίοι έχουν αποκτήσει κυρίαρχη θέση στο πλαίσιο του ενωσιακού διαλόγου εδώ και αρκετά χρόνια.

Η παρούσα εργαλειοθήκη έχει σκοπό να μετατρέψει αυτή την προσέγγιση σε συγκεκριμένα εργαλεία, σε μεθοδολογίες και ενέργειες που μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για τη συνοχή. Εστιάζεται στον τρόπο με τον οποίο η πολιτική συνοχής μπορεί να υποστηρίξει μεταβάσεις στη βιωσιμότητα στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της υλοποίησης συμφωνιών εταιρικής σχέσης και αντίστοιχων προγραμμάτων, δίνοντας προτεραιότητα στη διαθέσιμη στήριξη για την περίοδο χρηματοδότησης 2021-2027 με σκοπό τη διευκόλυνση της μετάβασης προς μια κλιματικά ουδέτερη, πράσινη και κυκλική οικονομία. Αποτελείται από μια δέσμη μέσων και ερωτήσεων που θα χρησιμεύσουν ως οδηγός στρατηγικού προβληματισμού και θα συμβάλουν στην ικανοποίηση των αυξημένων φιλοδοξιών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας μέσω της μελλοντικής πολιτικής συνοχής.

Η εργαλειοθήκη απευθύνεται κυρίως στις αρχές προγραμματισμού και τις διαχειριστικές αρχές σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Μολονότι εμπλέκονται στην υλοποίηση και πολλοί άλλοι φορείς, οι διαχειριστικές αρχές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πολιτική συνοχής για να μοχλεύσουν αλλαγές που οδηγούν σε μεταβάσεις και να δημιουργήσουν ένα γενικότερο πλαίσιο που θα είναι αρκετά ευέλικτο ώστε να προσαρμόζεται στις τοπικές στρατηγικές, δράσεις και συνθήκες.

Θα βρείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες.

Επίσης εδώ για την Πλατφόρμα δίκαιης Μετάβασης.

Αρχείοreport_sust_transit_en.pdf (2.38 MB)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ