«Προσερχόμαστε στις εθνικές εκλογές με βασική στρατηγική τη μεγιστοποίηση των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να επιτύχουμε μια μεγάλη ανατροπή παρά τις δυσκολίες», υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 και τους δημοσιογράφους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη.
Ο κ. Σταθάκης εξήγησε ότι στις Ευρωεκλογές ένας σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων γύρισαν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να μετακινηθούν προς τη ΝΔ, εκτινάσσοντας τα ποσοστά των, εκτός Βουλής, κομμάτων στο πρωτόγνωρο επίπεδο του 20% που αντιπροσωπεύει περί τους 1,1 εκατ. ψηφοφόρους. «Η μάχη για εμάς στις εθνικές εκλογές είναι να ανακτήσουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό από αυτή την κατηγορία των ψηφοφόρων», σημείωσε. Εκτίμησε, ακόμη, ότι σε αυτές τις εκλογές θα ενισχυθεί σημαντικά ο διπολισμός, σε σχέση με το 2015 όταν τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων ανήλθαν στο 63%, προσθέτοντας ότι ο πόλος του ΣΥΡΙΖΑ και ευρύτερα της κεντροαριστεράς έχει μεγάλα περιθώρια συσπείρωσης των ψηφοφόρων.
Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει προχωρήσει σε εθνικές εκλογές μαζί με τις Ευρωεκλογές, ο Υπουργός απάντησε: «Εκ των υστέρων, μπορεί ο καθένας να συνεκτιμήσει τα υπέρ και τα κατά της στρατηγικής μας. Υπενθυμίζω ότι στις Ευρωεκλογές, παρόλο που εμείς επιχειρήσαμε να αναδείξουμε το κρυφό πρόγραμμα της ΝΔ, η προγραμματική αντιπαράθεση ήταν περιορισμένη. Στις εθνικές εκλογές, γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Η αντιπαράθεση επικεντρώνεται στα προγράμματα των δύο κομμάτων ανάμεσα στα οποία υπάρχουν σαφείς διαχωριστικές γραμμές που πρέπει να είναι απόλυτα εύληπτες στους πολίτες». Όπως επισήμανε ο κ. Σταθάκης, τέσσερις είναι οι κρίσιμες διαφορές ανάμεσα στα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ:
1. Το ασφαλιστικό. Η ΝΔ συρρικνώνει τις εισφορές στο δημόσιο σύστημα ασφάλισης και συντάξεων και ταυτόχρονα ανοίγει την πόρτα στις ιδιωτικές εταιρείες για να εμπλακούν στο ασφαλιστικό σύστημα.
2. Οι εργασιακές σχέσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά υπέρ της επέκτασης και σε άλλες κατηγορίες των συλλογικών συμβάσεων που εφάρμοσε για 700.000 εργαζόμενους. Η ΝΔ κατ΄ εξοχήν προτείνει ευέλικτες εργασιακές σχέσεις.
3. Η υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους. Είναι κρίσιμης σημασίας να διατηρηθεί η αναλογία «1 αποχώρηση προς 1 πρόσληψη» στο δημόσιο.
4. Η στρατηγική της οικονομικής ανάπτυξης και των φοροελαφρύνσεων. Αυτές οι ιδιόμορφες μεγάλες φοροελαφρύνσεις που προτείνει η ΝΔ και μάλλον της παίρνει πίσω, εδράζονται σε ένα ποσοστό ανάπτυξης εξωφρενικό, μη ρεαλιστικό, τον περίφημο μύθο του 4%.
Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ είναι κρίσιμη και σε ό,τι αφορά τα διαφορετικά μοντέλα ανάπτυξης της ΔΕΗ και γενικότερα του ενεργειακού τομέα. «Η ΔΕΗ βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης διότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέτρεψε τα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης για πλήρη ιδιωτικοποίησή της. Υπενθυμίζω ότι την περίοδο 2010-2014 οι τιμές του ρεύματος αυξήθηκαν κατά 60% δημιουργώντας μια εκρηκτική κατάσταση στην κοινωνία και στις επιχειρήσεις. Εμείς επιλέξαμε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης της ΔΕΗ, χωρίς αυξήσεις τιμών στην τιμή του ρεύματος, προκειμένου να στηρίξουμε το παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας και τα νοικοκυριά», υπογράμμισε. Πρόσθεσε, επίσης, ότι από το τέλος του 2019 η ΔΕΗ θα λειτουργήσει σ΄ ένα διαφορετικό περιβάλλον με απελευθερωμένη πλήρως την αγορά ενέργειας και, στο πλαίσιο αυτό, έχει στρατηγική εξοικονόμησης κόστους και προσαρμογής στα νέα δεδομένα.
Για την εκλογική μάχη ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ στα Χανιά, όπου ο κ. Σταθάκης είναι υποψήφιος βουλευτής, υπογράμμισε: «Δίνουμε μια μάχη. Όπως ξέρετε, ο νομός έχει ισχυρή παράδοση υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ κι αυτήν θα διατηρήσουμε. Στις Ευρωεκλογές, τα Χανιά ήταν ένας από τους νομούς που παρέμεινε ροζ». Σε ερώτηση εάν δυσκολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ η υποψηφιότητα της κας Ντόρας Μπακογιάννη, ο Υπουργός απάντησε ότι «αυτό, εντείνει την αντιπαράθεση και μπορεί να μας ευνοήσει». Αναφορικά με δηλώσεις της κας Μπακογιάννη ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των Χανίων είναι η έλλειψη υποδομών, ο κ. Σταθάκης επισήμανε: «Η κα Μπακογιάννη αδυνατεί να δει τα μεγάλα έργα που έχουν γίνει στο νομό. Δεν αναφέρομαι μόνο στην άμεση αντιμετώπιση των καταστροφών που έγιναν τους προηγούμενους μήνες, αλλά και στα μεγάλα έργα υποδομής που θα αλλάξουν την Κρήτη για τις επόμενες δεκαετίες. Αναφέρομαι στη διπλή διασύνδεση της Κρήτης που λύνει το ενεργειακό πρόβλημα και μετατρέπει την Κρήτη σε «πράσινο» νησί, σβήνοντας τις πετρελαϊκές μονάδες. Αναφέρομαι στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) ,που μέχρι τώρα δεν ήταν ούτε στα χαρτιά και που σήμερα, μετά από πολλά χρόνια, έχει χάραξη και βρίσκονται σε εξέλιξη οι τεχνικές μελέτες. Αναφέρομαι στα πολλά μικρά και σημαντικά περιβαλλοντικά έργα και έργα βιολογικών καθαρισμών. Ο νομός Χανίων είναι η Κνωσσός της Κρήτης αναφορικά με το περιβάλλον, κι αυτό πρέπει να προστατευθεί. Η κα Μπακογιάννη έχει μετατρέψει το ζήτημα των υποδομών μονοσήμαντα στο κλασικό επιχείρημα των δρόμων. Είναι μάλλον ελλιπής σε σχέση με τις προκλήσεις που έχει η Κρήτη για το μέλλον».
Τέλος, σε ό,τι αφορά την απόφαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να παραχωρήσει συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο Υπουργός «η φωνή, οι απόψεις και η στρατηγική των δύο κομμάτων πρέπει να φτάσει σε όλους».