Για ιστορικής σημασίας απόφαση με την οποία αλλάζει σελίδα η ενεργειακή πολιτική της χώρας κάνει λόγο η δεξαμενή σκέψης για το περιβάλλον «Green Tank» με αφορμή τη δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, για κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής μέχρι το 2028. Σε σχετική ανακοίνωση το Green Tank σημειώνει επίσης ότι η προσοχή τώρα πρέπει να στραφεί στη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών.
Όπως τονίζεται, ο λιγνίτης αποτέλεσε το βασικό καύσιμο του ενεργειακού μας μίγματος για περισσότερο από έξι δεκαετίες, ταυτόχρονα όμως, από το 1990 ως το 2017 ήταν υπεύθυνος και για το 34% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της χώρας, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Συνεπώς, ο λιγνίτης είναι ο βασικός υπαίτιος για το γεγονός ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με τις χειρότερες κλιματικές επιδόσεις στην Ευρώπη. Πέρα από τις αναμφισβήτητες αρνητικές επιπτώσεις της καύσης λιγνίτη στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, η πρόοδος των τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία και την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική κατέστησαν τον λιγνίτη και οικονομικά ασύμφορο τα τελευταία χρόνια», τονίζει το Green Tank.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ίδιου οργανισμού, τα τελευταία 3,5 χρόνια η σωρευτική ζημιά της ΔΕΗ από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων άγγιξε τα 683 εκ. ευρώ, ενώ αν το λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ παρέμενε ως έχει σήμερα, οι ζημιές τα επόμενα 3,5 χρόνια θα έφταναν τα 1.3 δισ. ευρώ.
«Η απόφαση αυτή επιβάλει την αλλαγή πλεύσης σε ό,τι αφορά την υπό κατασκευή νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ "Πτολεμαΐδα 5". Τώρα που το λιγνιτικό τοπίο ξεκαθαρίζει, η προσοχή θα πρέπει να στραφεί σε εκείνες τις περιοχές της χώρας, η οικονομία των οποίων είναι βαθιά εξαρτημένη από τον λιγνίτη. Η μετάβαση της Ελλάδας στη μεταλιγνιτική περίοδο θα πρέπει να είναι βιώσιμη και δίκαιη για τις τοπικές κοινωνίες που για δεκαετίες καίγονταν ώστε να ηλεκτροδοτούμαστε όλοι εμείς», δήλωσε ο Νίκος Μάντζαρης, αναλυτής πολιτικής για το κλίμα και την ενέργεια του Green Tank.
Ο φορέας σημειώνει ακόμη ότι με την δέσμευση αυτή η Ελλάδα εντάσσεται στην ομάδα των προοδευτικών χωρών της ΕΕ που είτε έχουν ήδη εγκαταλείψει το κάρβουνο, είτε έχουν δεσμευτεί να το πράξουν ως το 2030, ενώ υπενθυμίζει ότι το 2028 εκπνέουν οι περιβαλλοντικοί όροι όλων των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
ΑΠΕ ΜΠΕ