Ερώτηση κατέθεσαν πενήντα ένα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την εξέλιξη του χρηματοδοτικού προγράμματος ενίσχυσης των Ενεργειακών Κοινοτήτων (ΕΚΟΙΝ). Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τα κίνητρα που προβλέφθηκαν στο Νόμο 4513/2018, εξασφάλισε 25 εκατ. ευρώ, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» για την ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας των ΕΚΟΙΝ.
Ο νόμος των ΕΚΟΙΝ αποτέλεσε μία θεσμική τομή της προηγούμενης κυβέρνησης, ένα εργαλείο καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας, αλλά και ένα αναπτυξιακό εργαλείο για τις τοπικές κοινωνίες. Οι τεχνολογικές εξελίξεις που επιτρέπουν πλέον την αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας, δημιουργούν χώρο για έναν «νέο» παίκτη στην οικονομία.
Οι Ενεργειακές Κοινότητες έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουν την Αυτοδιοίκηση, τους παραγωγούς όλων των τομέων της οικονομίας και κάθε πολίτη, ώστε η μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας να μην αφορά μόνο τους «ειδικούς». Στοχεύουν στη διαμόρφωση μιας νέας μορφής οικονομίας και παραγωγής που θέλει την κοινωνία συμμέτοχο στην ανάπτυξη, πολλαπλασιαστή μιας πλουραλιστικής επιχειρηματικότητας, και όχι απλό παρατηρητή της οικονομικής λειτουργίας λίγων και εκλεκτών.
Δεδομένου ότι, από την πρώτη στιγμή ψήφισης του νόμου, εκδηλώθηκε τεράστιο ενδιαφέρον για τις ΕΚΟΙΝ σε ολόκληρη τη χώρα, ο θεσμός γνωρίζει ήδη μεγάλη κοινωνική αποδοχή, όλο και περισσότερες αρχές της αυτοδιοίκησης και τοπικές επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε ίδρυση ενεργειακής κοινότητας (π.χ. ήδη υπάρχουν 25 ενεργειακές κοινότητες στην Κεντρική Μακεδονία και 5 στη Δυτική Μακεδονία), ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
– Πότε αναμένεται η δημοσίευση της πρόσκλησης για το πρόγραμμα των ενεργειακών κοινοτήτων και με ποιες ενδεχόμενες τροποποιήσεις;
– Τι περαιτέρω μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υποστήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων;