Κατά 70% μειώθηκαν οι νέες συνδέσεις καταναλωτών στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας (νέες παροχές) κατά τα χρόνια της κρίσης. Με την σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας αναμένεται αντίστοιχη αύξηση των συνδέσεων, οι οποίες πάντως δεν προβλέπεται να επανέλθουν στα πρό κρίσης επίπεδα ούτε μετά το 2023.
Τα στοιχεία προκύπτουν από το σχέδιο ανάπτυξης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που εκπόνησε ο ΔΕΔΔΗΕ και ενέκρινε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σχέδιο που περιλαμβάνει τον προγραμματισμό των επενδύσεων του Διαχειριστή για την επόμενη πενταετία.
Σε ό,τι αφορά τις νέες συνδέσεις τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ δείχνουν ότι οι επενδύσεις από 159,5 εκατ. ευρώ το 2012 περιορίστηκαν σε μόλις 48,8 εκατ. ευρώ το 2015. Έκτοτε αυξήθηκαν σταδιακά και εκτιμάται ότι το 2018 έφτασαν στα 59 εκατ. ευρώ ενώ οι προβλέψεις για την επόμενη πενταετία δείχνουν ότι θα παραμείνουν σε ανοδική τροχιά (62 εκατ. ευρώ το 2019, 74 εκατ, ευρώ το 2023).
"Για τις νέες συνδέσεις θεωρήθηκε μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 5%, η οποία προϋποθέτει τη σταδιακή βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Πρέπει να αναφερθεί ότι, με τις αυξήσεις που προαναφέρθηκαν, οι προβλεπόμενες δαπάνες για τα έργα νέων συνδέσεων χρηστών για τα επόμενα έτη προβλέπονται χαμηλότερες από τις αντίστοιχες δαπάνες των ετών 2012 και 2013", αναφέρεται στο 5ετές πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ.
Σημειώνεται ότι οι νέες συνδέσεις αφορούν κυρίως καταναλωτές αλλά και παραγωγούς και το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για τα έργα αυτά καταβάλλεται από τους ίδιους.
Σε εκκρεμότητα παραμένει πάντως το μεγάλο έργο της εγκατάστασης έξυπνων μετρητών κατανάλωσης. Το πιλοτικό έργο που προέβλεπε την εγκατάσταση περίπου 200.000 μετρητών σε διάφορες περιοχές της χώρας έχει παγώσει ύστερα από προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ για την πανελλαδική επέκταση των νέου τύπου μετρητών σε εφτάμιση εκατομμύρια καταναλωτές όπως σημειώνει ο ΔΕΔΔΗΕ «το επιχειρηματικό μοντέλο τελεί υπό εξέταση». Και προφανώς θα συνεκτιμηθεί στο κυβερνητικό σχέδιο για μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.